Zubne ljuskice su najljepši i danas vjerojatno najpopularniji način uljepšavanja osmijeha. Kakve sve vrste ljuskica postoje, jesmo li pravi kandidati za njih i kako unaprijed provjeriti sviđaju li nam se, doznajemo od dr. med. dent. Petra Sandev.

 

zubne ljuskice01-slowage365

 

Popularne su jer se zub brusi samo s prednje strane te se čuva najveći dio postojeće zubne strukture. Debljina brušenja je mala (0,3-0,6 mm). To je ujedno i njihova mana jer je takvim izraziti tankim protetskim radovima jako teško baratati, te treba imati puno znanja, iskustva i strpljenja. Također, s obzirom na to da su ljuskice nježne i tanke, nije moguće zamaskirati veće nedostatke kao što su npr. velika promjena boje.

Tko nisu kandidati za zubne ljuskice?

Osobe koje imaju premalo očuvane zubne strukture. Da bi bili kandidat za ljuskice, morate imati dovoljno očuvane cakline zuba. Zubi koji već na sebi imaju velike ispune vrlo često nisu kandidati za ljuskice, već je potrebno raditi krunice.
Jako snižena visina zagriza – ako imate potrošene sve zube, ljuskice se ne mogu postaviti na prednjim zubima bez da se zagriz digne i u stražnjem segmentu, te takvi slučajevi zahtijevaju kompleksnu rehabilitaciju svih zuba.

 

ljuskice za zube05-slowage365

Vrste ljuskica

Non prep ljuskice – Zub se ne brusi ili se brusi minimalno. Prednost im je najveća poštednost za zube, a mane to što pacijenti ponekad moraju pristati na kompromis u estetici te teško rukovanje za liječnika. Ovim ljuskicama teško je pokriti nedostatke te im je indikacija usko ograničena. Koriste se npr. kod vrlo mladih osoba, kada je većina zuba očuvana međutim došlo je do manjeg loma jednog ili nekoliko zuba. Njima se nadoknađuje samo dio zuba koji nedostaje, a ne mogu se prekriti nedostaci.

Ljuskice od litij-disilikatne keramike – kod nas najzastupljenije ljuskice. Estetika im je jako dobra, i u velikom broju slučajeva zadovoljava estetske kriterije pacijenta. Vrlo su čvrste.

Ljuskice od feldspatične keramike – najljepše ljuskice, zadovoljavaju najviše estetske kriterije. Vrlo teške za rukovanje, manje čvrste od staklokeramike. Jednom kada tehničar izradi takvu ljuskicu ne može ju prepravljati nego uvijek mora raditi iznova. Zbog svega ovoga su i najskuplje ljuskice.

Kompozitne ljuskice – najjeftinije i najkratkotrajnije ljuskice. Moguće je postići lijepu estetiku međutim kompozitni materijal puno brže mijenja boju te gubi estetska svojstva brže od keramičkog materijala.

Cirkonske ljuskice – za razliku od cirkonskih krunica, cirkonske ljuskice se još uvijek ne koriste u širokoj upotrebi zbog lošeg vezivanja na zub.

zubne ljuskice02-slowage365

Kako će ljuskice u mojim ustima izgledati?

Veliki broj pacijenata ne odlučuje se na ljuskice zbog neizvjesnosti, jer se boje kako će ljuskice izgledati u njihovim ustima i kako će utjecati na njihov cjelokupan izgled. Danas postoji cijeli niz digitalnih alata kojima se može na temelju fotografije digitalno vizualizirati budući izgled pacijenta, a još je ljepša i vjerodostojnija 3D vizualizacija uživo, takozvani mock-up.
Zubni tehničar u suradnji s doktorom dentalne medicine napravi prijedlog budućeg rada na gipsanom modelu vaših zuba.
Na temelju modela vaših novih zuba izrađuje se silikonski kalup. U kalup se lijeva akrilat u tekućem stanju, te se unosi u vaša usta. Nakon dvije minute stvrdnjavanja dobiva se mock-up, odljev koji zorno pokazuje kako će vaš novi osmijeh izgledati u stvarnosti.

Mock-up se u usta stavlja bez ikakvog lijepljenja, ali on se drži dovoljno čvrsto da se možete smijati, pričati ili raditi grimase. Ovo je izvrstan način da se pacijent lakše odluči na promjenu, ili da odustane od rada ako vidi da to nije ono što želi.

U slučaju potrebe za rekonstrukcijom samo jednog zuba dok su ostali zubi očuvani radi se ljuskica na pojedinačnom zubu (npr. kod loma zuba), ali češće se rade 4 ili 6 ljuskica u fronti istovremeno.

Prosječna cijena jedne ljuskice je 2500-3500 kn, ovisno o vrsti keramike!

Ako pak prvo morate srediti zagriz, pročitajte temu o ortodontskoj terapiji.

 

Tekst: Petra Sandev, dr. med. dent., Dentalna medicina Sandev

Foto: privatni album, Pexels