Peršin je zeljasta biljka koja se kao samonikla rijetko javlja, uglavnom se uzgaja. Nama je poznata kao začinska biljka zbog specifičnog mirisa listova i čest je dodatak hrani. Cvate od svibnja do lipnja, a sjeme sazrijeva u kolovozu i rujnu. U povijesti je peršin bio isključivo ljekovita biljka i sredstvo ukrašavanja u raznim prigodama. Ova biljka bogate povijesti potječe iz istočnog Mediterana i sjeverne Afrike.

Ljekovita svojstva peršina

Ljekoviti dijelovi biljke su korijen (koji se kopa u proljeće i jesen), sjeme (skuplja se neposredno prije sazrijevanja) i cijela biljka u cvatu. Peršin sadrži do 7% eteričnog ulja, 20% masnog ulja, palmitinsku kiselinu, aleuron, tanin, glikozid apiin, peršinov kamfor apiol, keton, šećer, škrob, sluz i drugo.

 

 

Cijela je biljka bogata mineralima kao što su kalij, magnezij, kalcij, fosfor i željezo, a uz to je i bogat izvor flavonoida koji djeluju kao antioksidansi. Lišće peršina dobar je izvor vitamina C, K i A te B2 i B6. Pogodan je za liječenje anemije zbog visokog udjela vitamina C. List peršina je puno bogatiji vitaminom C od limuna, i to čak tri puta.

Peršinov korijen se smatrao lijekom. Terapijski učinak temelji se na djelovanju eteričnog ulja – apiola. U korijenju peršina sadržaj je eteričnog ulja do 0,5% te je poznat po svom diuretičkom djelovanju zbog kojeg se često nalazi u čajnim mješavinama za bubrege i mjehur. Djelovanje peršinova korijena blaže je nego ono ploda.

 

 

U narodnoj medicini cijenjen je od davnina

Peršin se vjerovali ili ne ubraja u ljekovito bilje zbog toga što umiruje grčeve te djeluje protiv napuhnutosti u crijevima.Dovoljne su male količine peršina koje pomažu izlučivanju vode nakupljene u nogama te prsnoj i trbušnoj šupljini. Pospješuje menstruaciju. Spada u biljke koje potiču probavu, no zabranjeno ga je koristiti kod upalnih procesa u bubrezima. U narodnoj medicini koristi se kod prehlade, gripe, artritisa, reume i gihta, za zdravlje očiju, uravnoteženje hormona kod žena. Zbog diuretičkog djelovanja često se koristi pri detoksikaciji organizma.

 

 

 

Napravite detoks bubrega uz peršinov eliksir

 

 

Priprema:

Operite i nasjeckajte šaku peršina. Stavite u lonac i dodajte1 litru vode. Kad zakuha, kuhajte petnaest minuta i pustite da se ohladi. Procijedite i ulijte u čistu bocu te čuvajte u hladnjaku.

 

 

Primjena:

Svaki dan popijte po 1 čašu. Tijekom mokrenja primijetit ćete da iz vašeg organizma uz pomoć ovog eliksira izlaze nakupljeni otrovi i sol.

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Najčešće jesenske alergije i kako se nositi s njima

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash