Skin fasting je u kratko vrijeme postao veoma popularan čak i među onima koji su bili zagovornici skincare rutine od 13 koraka, a sve što je potrebno je da jedan period u potpunosti ne stavljate baš ništa na svoje lice. Je li možda vrijeme da se odreknemo svojih omiljenih proizvoda i upustimo se beauty post?

Težnja apstinenciji od korištenja gomile proizvoda zvuči sasvim normalno u trenutku kada svi pričaju o novim sastojcima, formulama, kremama i serumima koji će vam promijeniti život. Ovaj potez će vam izgledati i potpuno logično ako vas je iznevjerio neki od hvaljenih proizvoda. Eliminiranjem hidratantnih krema i sredstava za čišćenje lica koža će biti potaknuta da ojača prirodnu zaštitu, koja s vremenom slabi jer postaje ovisna u sastojcima u beauty proizvodima. Ovaj proces pomoći će koži da se obnovi iznutra i pročisti.

Dva načina za prakticiranje rutine

Ovaj proces možete prakticiratii na dva načina – potpunim odricanjem od svih skincare proizvoda na duži period ili reduciranjem rutine na nekoliko dana. U Japanu su provedena i istraživanja koja su utvrdila da je skin fasting odlična praksa za regeneraciju i pročišćavanje kože – ali samo na kraći period. Osim što ćete dati vašoj koži oduška, postat ćete svjesni problema koji se skrivaju ispod slojeva i slojeva krema i saznat ćete na šta zapravo trebate obratiti pažnju. Oni koji su isprobali ovaj proces prijavili su da su nakon samo dva ili tri dana postali svjesni da im je koža dehidrirana ili da im se bubuljice i akne pojavljuju nakon konzumacije mliječnih proizvoda, što je veoma bitna informacija za sve koji vode računa o svom licu.

 

 

 

Popularno: 4 osnovna koraka jesenske beauty rutine

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Instagram, Canva