Rajčica i njen upečatljiv osvježavajući okus pravi su ljetni doživljaj. Iako u današnje doba rajčicu možemo naći na tržnici i u supermarketima tijekom cijele godine, sve blagodati rajčice najbolje dolaze na vidjelo u ljetnim mjesecima – od lipnja do rujna.

rajcica_slowage365_1

 

Iako je botanički voće, uglavnom se jede i priprema kao povrće.
Rajčicu susrećemo u više od tisuću različitih vrsta koje se razlikuju oblikom, bojom i veličinom. Obično je crvene boje kada je zrela, ali može biti u raznim bojama, uključujući žutu, narančastu, ljubičastu i zelenu rajčicu čija je priprema vrlo popularna u južnoameričkoj kuhinji. Rajčica je plod biljke (Solanum lycopersicum) rodom iz Južne Amerike. Jestiv je jedino plod ove biljke, budući da listovi sadrže toksične alkaloide.
Rajčica je dobar izvor antioksidansa likopena, koji je povezan s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka.

Nutritivni sastav

Rajčica sadrži oko 95% vode, ostalih 5% sastoji se uglavnom od ugljikohidrata i prehrambenih vlakna.

Nutritivna vrijednost 100 grama rajčice:

  • Energetska vrijednost: 18 kcal
  • Voda: 95%
  • Proteini: 0,9 grama
  • Ugljikohidrati: 3,9 grama
  • Vlakna: 1,2 grama
  • Masnoća: 0,2 grama

Svježa rajčica sadrži 4% ugljikohidrata, što iznosi manje od 5 grama ugljikohidrata. Jednostavni šećeri, poput glukoze i fruktoze, čini gotovo 70% ugljikohidrata.

Rajčica je dobar izvor vlakana, te se u rajčici prosječne veličine nalazi oko 1,5 grama prehrambenih vlakana. Većina vlakana (87%) u rajčici je netopljiva, u obliku hemiceluloze, celuloze i lignina.

 

rajcica_slowage365_2

Rajčice su dobar izvor vitamina i minerala:

  • Vitamin C– ovaj vitamin je neophodan hranjivi sastojak i antioksidans. Jedna srednje velika rajčica može osigurati oko 28% referentnog dnevnog unosa (RDI).
  • Kalij – esencijalni mineral, koristan je za kontrolu krvnog tlaka i prevenciju srčanih bolesti.
  • Vitamin K – Također poznat kao filokinon, vitamin K važan je za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
  • Folat – (vitamin B9), jedan od vitamina B skupine, važan je za normalan rast tkiva i rad stanica. Posebno je važan za trudnice.

 

Utjecaj na zdravlje

Rajčica obiluje raznolikim vrijednim nutrijentima i fitokemikalijama te stoga ima važno mjesto u prehrani kojom želimo prevenirati bolesti. Bez obzira radi li se o sirovim rajčicama, juhi ili umaku od rajčice, povišen unos rajčice odličan je korak ka boljem zdravlju.
Likopen je najzastupljeniji karotenoid u zreloj rajčici. Ovaj karotenoid nalazi se u rajčicama i u svim njihovim proizvodima. Općenito, što je rajčica crvenija, to je više likopena.

Znanstveno je dokazano da je količina likopena veća u prerađenim proizvodima od rajčice koji su procesirani na povišenim temperaturama i  nego u svježoj rajčici. Likopen iz rajčica višekratno je ispitivan u istraživanjima na ljudima, te mu je dokazana zaštitna uloga u rastućem broju karcinoma. U istraživanjima se najčešće spominje zaštitna uloga kod karcinoma prostate, dojke, endometrija i pluća.

 

rajcica_slowage365_3

 

Blagodati rajčice

Uloga u prevenciji bolesti srca

Istraživanja provedena kod muškaraca srednjih godina povezala su nisku razinu likopena i beta-karotena u krvi s povećanim rizikom od srčanih i moždanih udara. Sve veći broj dokaza iz kliničkih ispitivanja upućuje na to da suplementacija likopenom može pomoći u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola.

Antikancerogena svojstva

Studije koje su provedene povezale su rajčicu i proizvode od rajčice i manju pojavu karcinoma prostate, pluća i želuca.
Studija na ženama pokazuje da visoka koncentracija karotenoida, koja se nalazi u velikoj količini u rajčici, može zaštititi od raka dojke.

 

rajcica_slowage365_4

 

 

 

 

 

 

Tekst: Branka Bunić. mag. nutr., voditeljica Nutrilife Centra

Foto: Unsplash