Curenje nosa jasan je znak prehlade ili alergije, ali naš osjetljivi organ mirisa može skrivati i mnoge druge tajne. Iznenađujuća su stanja kojima nos signalizira da nešto sa zdravljem ne štima.

Gubitak osjeta mirisa

Kada osoba izgubi osjet mirisa, danas je prva pomisao da je oboljela od Covida -19. Jedan je to od glavnih simptoma ove bolesti, no i neka druga zdravstvena stanja utječu na gubitak ovog važnog osjetila. Uzrok može biti dijabetes jer visoka razina šećera u krvi oštećuje živce, krvne žile i organe koji su sastavni dio složenog osjeta za njuh. Isto tako, gubitak mirisa ukazuje i na Alzheimerovu bolest. Studija koju su proveli znanstvenici s Harvard Medical School pokazala je da su sudionici koji su imali više razine amiloidnih plakova u mozgu ostvarili lošiji rezultat na testu prepoznavanja mirisa i imali veću smrt moždanih stanica. Amiloidni plak je protein koji se nalazi u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti i dovodi do slabljenja kognitivnih sposobnosti, a također uključuje stanice odgovorne za njuh. Razlog gubitka osjeta mirisa mogu biti i druga stanja poput Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ili bolesti motornih neurona. Ako primijetite da ne prepoznajete mirise kao nekada, važno je što prije posjetiti liječnika. Iako je teško liječiti bolesti koje napadaju živčani sustav, pravovremenom dijagnozom neki simptomi mogu se usporiti i ublažiti.

Na osjet mirisa utječu polipi

Ove izrasline u nosu obično su bezopasne, ali dovode do znatnog slabljenja osjetila mirisa. Liječenje obično započinje primjenom kortikosteroida koji smanjuju veličinu polipa i ublažavaju simptome bolesti. Ako lijekovi ne daju željene rezultate, rješenje je manji kirurški zahvat kojim se oni uklanjaju i osjetilo mirisa  vraća se u normalu.

Fantomski miris

Kad osoba osjeća miris koji ne postoji, radi se o poremećaju naziva fantomski miris. Osjet može biti ugodan ili izrazito nelagodan. U većini slučajeva stanje prolazi samo od sebe za nekoliko tjedana ili mjeseci, no uzroci mogu biti i mnogo složenije prirode i ukazivati na ozbiljne probleme kao što su ozljede glave, tumor mozga ili Parkinsonova bolest. Migrena je još jedno stanje koje izaziva fantomske mirise. Ako često u zraku osjećate mirise koji ne postoje, to je dio aure – percepcijskih smetnji koje se javljaju prije migrene.

Curenje iz nosa

Najčešći uzrok curenja iz nosa je obična prehlada, a prati je kihanje, začepljen nos i upala grla. Obično prolazi samo od sebe uz malo pojačane brige, što podrazumijeva odmaranje i unos dovoljne količine tekućine. U težim slučajevima riječ je o gripi, a simptomi ove sezonske bolesti pojavljuju se brzo i uključuju vrućicu, bolove i osjećaj hladnoće. Kod većine ljudi stanje se popravlja nakon nekoliko dana do dva tjedna, no na oprezu trebaju biti rizične skupine, a to su starije osobe, kronični bolesnici, trudnice i djeca.

Krvarenje iz nosa

Najčešći uzrok krvarenja iz nosa su suhi sinusi zbog suhog zraka. Zrak, naime, crpi vlagu iz sinusa zbog čega se oni osuše i ispucaju što olakšava bakterijama da inficiraju malo i osjetljivo nosno područje. Od velike pomoći bit će ovlaživači zraka, posebno tijekom zimskih mjeseci kad se prostorije griju i dodatno isušuju zrak. Krvarenja iz nosa može uzrokovati i nasljedna hemoragična teleangiektazija. Ovaj rijetki genetski poremećaj oslabljuje krvne žile i bez jasnog razloga uzrokuje češće krvarenje iz nosa što posljedično može uzrokovati ozbiljne probleme, poput krvnog ugruška u plućima ili moždanog udara. Krvarenje iz nosa mogu izazvati alergije ali i lijekovi koji razrjeđuju krv poput aspirina i nazalnih sprejeva. Samo po sebi krvarenje nije ozbiljan problem, ali posjetite liječnika ako ozlijedite nos, krvarenje traje više od 30 minuta ili ne možete pravilno disati.

Crveni nos

Kad se nos zacrveni radi se o prirodnoj reakciji tijela na promjenu vremenskih uvjeta. U nekim slučajevima, međutim, znak je zdravstvenih teškoća. Jedna od njih je rosacea – bolest uzrokovana stalnim širenjem krvnih žila na licu koja se često pojavljuje kod žena u postmenopauzi. Prvo pocrveni vrh nosa, zatim se pigmentacija širi. U ozbiljnim slučajevima može se promijeniti i oblik nosa, pa čak i otežati disanje. Ako je nos dugo crven, bez jasnog razloga, obratite se dermatologu koji će pomoću raznih testova detektirati problem.

Sekret iz nosa

Po boji iscjetka ne može se sa sigurnošću znati što se događa, ali sluz u boji uglavnom je znak virusne ili bakterijske infekcije. Imunološki sustav koristi bijele krvne stanice kako bi se riješio bakterija, pa je iscjedak žute boje. Nakon desetak dana mijenja boju u zelenu. Da bi se problem riješio, ponekad treba koristiti antibiotike. Kad je je sekret tamne boje treba posumnjati na onečišćenje zraka. Razlog može biti smog, osušena krv, ali i znak kronične infekcije sinusa ili gljivične infekcije. Ona se pojavljuje zbog prethodne ozljede nosa, dugoročne upale nosa, kao i oslabljenog imunološkog sustava. Čisti sekret znak je dobrog zdravlja, sve dok ga nemate previše. Ako ga ima više nego što je normalno, treba posumnjati na alergiju ili prehladu.

Tekst: M. M.

Foto: Unsplash, Pixabay, Pexels