Zima predstavlja veliki izazov za našu kožu, što zbog niskih temperatura kojima je ona izložena dok boravimo na zraku, što zbog suhog zraka dok smo u zagrijanom prostorijama. Evo nekoliko savjeta kako da pomognete svojoj koži da i zimi ostane njegovana i lijepa.

U ovo je doba godine koži potrebna posebna njega da ne bi postala gruba i ispucala, da se ne bi pojavilo neugodno ljuštenje i perutanje, kao posljedica dehidriranosti kože.

Koristite ovlaživače zraka! 

Zrak u grijanim prostorima je suh pa isušuje i kožu, i to posebno noću, dok se ona obnavlja i potrebna joj je veća količina vlage nego danju. Ako je koža dehidrirana, osjetljivija je na nepovoljne vanjske uvjete i podložnija oštećenjima koja uslijed njih mogu nastati.

Velika vam pomoć mogu biti ovlaživači zraka, koje postavite u nekoliko prostorija, kako biste osigurali ravnomjernu vlažnost u svim prostorijama.

Također, ne zaboravite u svoj organizam unositi dovoljno vode jer kožu trebate hidrirati i iznutra. Osam čaša vode dnevno minimalni je unos koji si trebate osigurati.

Posebna njega!

LICE Kad je riječ o njegi, kako biste spriječili perutanje i grubi izgled kože, tijekom zime sa svojih kozmetičkih polica izbacite sve agresivne čistače kože. Radije koristite blagi gel-kremu za umivanje, koja će nježno odstraniti mrtve stanice kože i prljavštinu s vašeg lica. Kožu lica čistite navečer i jasno definirajte dnevnu i noćnu njegu. Zašto?

Uloga proizvoda za dnevnu nnjegu je da štite vašu kožu od vanjskih utjecaja, a noćna njega je tu, prije svega, da je dobro nahrani jer se koža tijekom noći regenerira. Odaberite proizvode s više hidratacijskih svojstava za noć, a za dan ne zaboravite izabrati proizvode s UV zaštitom jer je i zimi koža izložena štetnom zračenju. I obavezno stavljajte hranjivu masku barem jednom tjedno.

TIJELO Izbjegavajte tuširanje vrućom vodom ma kako vam godilo jer  vruća voda dodatno isušuje kožu. Nakon tuširanja na još vlažnu kožu nanesite neko prirodno ulje, preporučujemo bademovo i dobro ga umasirajte. Dobar izbor je i shea maslac jer bogat A i E vitaminom, ima iznimno jaka hidratacijska svojstva, a brzo se upija u kožu.

RUKE Posebno osjetljive zimi su ruke. Budući da ih često peremo, i to agresivnim sapunima, koža ruku postaje gruba, ispucala i crvena. Hidratantna krema za ruke je, stoga must! i to svaki put kad osjetite da vas koža zateže. Barem jednom tjedno, prije spavanja, ruke namažite bademovim i maslinovim uljem, nahranit će vašu kožu.

USNE Zimi se često borimo s ispucalom kožom na usnama. Savjet: prije spavanja izmasirajte usne frotirnim ručnikom i bogato namažite shea maslacem, hidrirat ćete i nahraniti kožu usnica. Tijekom dana, pogotovo dok ste na otvorenome, uvijek pri ruci imajte preparat za zaštitu i njegu.

Tekst: A. P.

Foto: Unsplash