Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada. Pokret se zalaže za ponovnu upotrebu stvari ili njihovu prenamjenu u druge svrhe. Također, potiče kompostiranje i odlaganje što manje stvari za reciklažu. Ovaj pokret se zalaže za kupovinu stvari koje su nužno potrebne, organske ili zapakirane u minimalno ambalaže.

Zero waste ima mnogo pristalica. Pa tako, oni najradikalniji zagovaraju život u divljini, dok sa druge strane, mnogi su ovaj pokret pretvorili u  lifestyle. Kupnja domaće hrane, na tržnici ili nekom OPG-u, i malo pažnje prema čuvanju namirnica dovoljni su da vam istovremeno povećaju kvalitetu kuhanja i života, smanje otpad, ali i troškove. 

 

Sastavili smo listu razumnih i praktičnih pravila koja možete odmah početi primjenjivati. Promijenite li samo jednu od navika, već ste doprinijeli boljitku svijeta i našeg života.

 

 

Iskoristite ostatke namirnica

Dijelovi biljaka koji se obično bacaju često sadrže više hranljvih sastojaka od uobičajenih jestivih dijelova, prepunih antioksidansima i dijetalnim vlaknima.

Batat, mrkva i krumpir savršeno su povrće za ispeći u komadu– nije ih potrebno guliti. Jednostavno ih dobro operite i spremni su za pripremu. Možete ispeći krumpir u ljusci u pećnici i napuniti ga punjenjem po izboru. Ili napravite ukusnu juhu koristeći cijelu mrkvu i slatki krumpir (batat). Karfiol je, također, izvrsno povrće za cjelovito kuhanje. Usitnite ga na sitne komade ili narežite na šnite i zapecite ih u pećnici.

Napravite pesto od ostatka zelenog povrća

Od ostatka zelenog lisnatog povrća možete napraviti pesto tako što ćete ih usitniti u blenderu zajedno sa češnjakom, začinskim biljem, soli, paprom i uljem. Neke vrste zelenila, posebno vrhovi mrkve, imaju gorak okus, ali blanširanjem ćete ukloniti veći dio toga. Da biste blanširali zelje, stavite ga u veliki lonac pun kipuće vode i kratko kuhajte, a zatim ga prebacite u ledenu ili vrlo hladnu vodu da zaustavite proces kuhanja.

Stabljike biljaka kao što su kopar, bosiljak, korijander i peršin, također su pune arome i hranljvih materija. Biljke koje imaju tvrđe stabljike, poput brokule, ružmarina i šparoga pogodnije su za juhe i umake.

Jedite domaću hranu umjesto prerađene

Što obično dolazi u plastičnoj ambalaži? Prerađena hrana, fast food i neke osnovne namirnice poput riže, koje možete pronaći i u platnenim ili papirnatim pakovanjima. Prava hrana, koju morate pripremiti i skuhati, ne prodaje se u plastici.

Kupujte hranu na mjeru

Često je hrana koju možete kupiti na mjeru jeftinija od one pakirane. Orašaste plodove, rižu, voće i povrće, sve od hrane što je potrebno možete naći bez pakiranja! Koristite svoje teglice i zdjelice pri kupovini.

 

Iskoristite koru citrusa

Koristite li za pripremu nekog jela samo sok limuna? Nemojte baciti ostatak. Kore i koštice voća i povrća odličan su izvor topivih vlakana i antioksidansa.

Kore organskog limuna, limete i naranče izvrsne su u kolačima i drugim slasticama, a možete ih osušiti pa staviti u čaj. Još jedan sjajan način korištenja ostataka voćnih kora je da ih dodate u smoothie ili sok.

Zero waste ne morate primjenjivati samo u kuhanju.

Organizirajte namirnice u kuhinji u teglama ili košarama

Iskorištene teglice su odlične za kreiranje zero waste kuhinje. Prazne možete iskoristiti za čuvanje raznih namirnica i super su za organizaciju, kao i za samu dekoraciju kuhinje. U njima možete držati čajeve, začine, žitarice, brašno, šećer i mnogo toga još.

Žičane ili pletene košare odlične su za voće i povrće, ili odlaganje kuhinjskog pribora.

 

 

Papir zamijenite tkaninom

Papirnati ubrusi možda jesu praktični, ali uzevši u obzir koliko brzo se troše i koliko šuma nastrada, da ne govorimo o samom procesu proizvodnje i distribuciji, više je nego dovoljan razlog da ih izbacite iz upotrebe.

Zamijeniti ih možete krpama za višekratnu upotrebu koje uvijek možete oprati i ponovo koristiti. Krpe možete napraviti i sami od starih ručnika ili bilo koje druge tkanine.

 

 

U kupovinu idite sa platnetnim cekerom

Još uvijek su u upotrebi plastične vrećice u mnogim prodavnica, što nije razlog da ih morate koristiti. Nabavite, ili sami napravite platnenu vrećicu koju ćete nositi prilikom svake kupovine.

Napravite sami sredstvo za čišćenje kuhinje

Danas uglavnom možemo pronaći sredstvo za čišćenje za svaki dio kuhinje. Takvi proizvodi su često nepotrebni, vrlo agresivni i štetni za zdravlje, ali i bacanje novca.

Možete sami napraviti univerzalno sredstvo za čišćenje, čak bolje od kupovnog. Ocat pomiješajte s vodom i nekoliko kapi esencijalnog ulja u staklenoj boci s raspršivačem. Ova smjesa očistit će svaku nečistoću u kuhinji. Kuhinjske spužve za pranje suđa možete zamijeniti sa drvenom četkom za suđe.

 

 

Primjenjujete li već nešto od ovoga što smo naveli?

 

Moglo bi vas zanimati: Savjeti za opuštanje nakon stresnog dana

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash