Smoothie se mogu poslužiti kao hladan, kremast, ukusan obrok u čaši. Zeleni kašasti sokovi su jedan od najboljih hranjivih obroka u čaši. Zahvaljujući blenderima možete povećati dnevni unos povrća i voća, za razliku od sokova u smothiejima su sadržana sva potrebna vlakna.

Zeleno povrće sadrži malo šećera i kalorija, te je bogato vitaminima (folnom kiselinom) i mineralima (željezom), prehrambenim vlaknima i fitonutrijentima.
Klorofil u zelenom lisnatom povrću pomaže u izgradnji i obnovi crvenih krvnih zrnaca, pomaže u borbi protiv infekcija, ima snažan protuupalni učinak, antioksidativno djelovanje, uklanja neugodan zadah, poboljšava probavu i uklanja teške metale iz organizma.

 

zeleni kašasti sokovi 02-slowage365

Povrće pomaže u održavanju tjelesne težine, djeluje dobro na naša crijeva, djeluje protuupalno i smanjuje rizik od kroničnih bolesti.
Od povrća mogu se koristiti: špinat, blitva, maslačak, kopriva, koromač, zelena salata, potočarka, rikula, kelj, kupus, lišće mrkve, cikle i slično.

Izbor voća može varirati od domaćeg sezonskog do tropskog: jabuka, banana, kruška,marelice, šumsko voće, avokado …

Količina voća, zelenog povrća i vode može se odrediti po vlastitom ukusu. Bolje početi s manjom količinom zelenog povrća, a potom količinu postupno povećavati kako bi se nepca navikla na nove okuse. Važno je rotirati vrstu zelenog lisnatog povrća koju stavljamo u sok zbog prisutnosti male količine alkaloida u njihovom lišću, kako bi spriječili njihovo nakupljanje u organizmu. Vrstu voća nije potrebno često mijenjati jer plodovi ne sadrže alkaloide.
Kombiniranjem sirovog voća i povrća postiže se to da smoothie ipak ima znatno blaži i prihvatljiviji okus od onoga u kojem je samo povrće.

 

zeleni smoothie

Što sve možete dodati u smoothie od povrća:

limun ili limetu
suho voće, brusnice
Istraživači su otkrili kako brusnice imaju pet puta više antioksidansa od brokule što znači da štiti od raka, moždanog udara i bolesti srca. Isto tako je bogata fitonutrijentima pa mogu pomoći ženama u infekciji mokraćnog sustava.

banane
Daju kašasti izgled, mogu poboljšati raspoloženje jer su bogate triptofanom koji se pretvara u serotonin – hormon sreće. Isto tako bogate su kalcijem koji je bitan za čvrste kosti, a uvedete li ih u svakodnevnu prehranu, možete spriječiti razvoj raka bubrega, dijabetes i sniziti visoki krvni tlak.

• svježi đumbir
Đumbir je izvrstan dodatak ako ga volite. Istraživači su otkrili kako đumbir ima pozitivno djelovanje na kardiovaskularni sustav i snižava razinu kolesterola.

orašasti plodovi
Pojačajte smjesu orašastim plodovima, bademima, indijskim oraščićima, lješnjacima. Pogodno je i brašno kokosa koje će dodatno zagustiti smjesu i pojačati okus.

Umjesto orašastih plodova možete ubaciti i žlicu biljnog ulja – laneno, kokosovo i sl. Uvijek birajte organska hladno prešana ulja u kojima su očuvani okus i nutrijenti. Unijet ćete dobre masne kiselina i vitamine topive u masnoćama, ali će vam dati i energije.

Smoothie ne bi smjeli dugo stajati, iako su jestivi i nakon 24 sata. Preporučujem izradu količine koju možete popiti odmah, u što kraćem roku. Određeni sastojci, nakon što ih izložite tekućini i drugim sastojcima, vrlo brzo reagiraju i mijenjaju okus kašastih sokova, zbog čega mogu postati gorki i kiseli.

 

Recepti

Špinat, banana i šumsko voće

  • 1 banana
  • 200 ml vode
  • 100 g šumskog voća
  • 200 g špinatazeleni kašasti sokovi 03-slowage365

Blitva, ananas, banana, avokado

  •  1 šalica svježe blitve
  • 1 šalica kokosove vode
  • ½ šalice smrznutog ananasa
  • ½ smrznute banane
  • ¼ avokada

 

Zob, badem, špinat, banana, jogurt

  • 15 g zobenih mekinja
  • 10 g badema
  • 100 g špinata
  • 110 g banane
  • 125 g jogurta
  • 125 g vodezeleni kašasti sokovi01-slowage365

Tekst: Branka Bunić, mag. nutr., voditeljica Nutrilife centra

Foto: Unsplash, Pexels