Koliko puta ste čuli “doručak je najvažniji obrok u danu”? Kada jedemo visokokvalitetni doručka osigurava vam dovoljno energije za koja vam je neophodna tokom dana, a zaustavit će vas da neumorno grickate i jedete nezdravu hranu prije ručka. Ako vam je cilj smršaviti, imajte na umu da će vam doručak ispod 300 kalorija omogućiti postizanje ciljeva mršavljenja, a istovremeno će vam pružiti i sve druge zdravstvene benefite. Pogledajte naše omiljene prijedloge za doručak ispod 300 kalorija kojim možete započeti dan, a podsjetite se i zašto je doručak toliko važan.

 

 

Zašto je doručak toliko važan?

1. Povećava koncentraciju i pamćenje

Zdravi ugljikohidrati ključni su za pravilno funkcioniranje mozga, a kada jedete doručak bogat zdravim uugljikohidratima, možete poboljšati pamćenje i nivo koncentracije. Ako ste ikada preskočili doručak, vjerojatno ste primjetili da se tokom dana teško koncentrirate. To je zato što sebi uskraćujete visokokvalitetni doručak koji će vam pomoći da izvršavate zadatke na najvišem nivou.

2. Pomaže vam u mršavljenju smanjenjem gladi i želje

Kada doručkujete ujutro, smanjujete glad i želju za jelom tokom dana. Apetit će vam se takođe smanjiti, zbog čega ćete izbjeći prejedanje i nepromišljeno grickati. Neki preskaču doručak kako bi izbjegli suvišne kalorije, ali istina je da će vam doručak bogat vlaknima, bogat hranjivim sastojcima, pomoći da izgubite kilograme jer ćete zbog toga biti manje jesti tokom ostatka dana.

3. Povećava nivo energije

Imati odgovarajuću energiju tokom dana važno je kako biste osigurali pravilno funkcionisanje tijela i mozga. Doručak bi trebao biti uravnotežen dobrom dozom nemasnih proteina, voćem, cjelovitim žitaricama i povrćem. Ova kombinacija pružiće vam dobru količinu energije, kao i prehrambene dobrobiti.

Prijedlozi za doručak ispod 300 kalorija

Proteinske palačinke od 4 sastojka (59 kcal)

Potrebni sastojci:

  • 150 g banane, gnječene
  • 3 bjelanjak
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1 žlica proteina od vanilije u prahu

Priprema:

Iskombinirajte sve sastojke u posudi za miješanje dok smjesa ne postane glatka. Tavu za pečenje blago premažite uljem i zagrijte na umjerenoj temperaturi. U tavu ulijte oko 1/4 šalice tijesta. Držite na vatri otprilike 3 do 4 minute ili dok palačinke ne počnu puhtati u sredini. Pažljivo preokrenite palačinku i ostavite još 2 do 3 minute. Palačinku prebacite na tanjur za serviranje, a postupak ponavljajte dok se ne iskoristi cijelu smjesu. Palačinke poslužite sa svježim voćem, medom ili javorovim sirupom.

 

Mediteranska jaja na talijanski način (161 kcal)

 

 

Potrebni sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice rajčice, narezane na kockice
  • 1 žlica crvenog luka, narezanog na kockice
  • 2 žlica gljiva, narezanih na kockice
  • 30 g špinata
  • Prstohvat soli
  • 5 bjelanjaka
  • 3 žlice obranog mlijeka
  • 30 g nemasnog feta sira koji se mrvi
  • 1 žlica svježeg origana, nasjeckanog

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri u tavi namjenjenoj za pećnicu. Dodajte rajčicu, luk i gljive. Dinstajte dok luk ne omekša, dodajte špinat i sol te nastavite dinstati. U maloj zdjeli umutite bjelanjke i mlijeko. Povrće koje ste prethodno pripremili prelijte mješavinom jaja. Upotrijebite gumenu lopaticu i lagano podignite rub kuhanog jaja kako bi se ispod ostavilo nekuhano jaje. Kad je jaje 75% pečeno, pospite feta sirom. Stavite u pećnicu i pecite dok jaje nije gotovo i feta ne postane smeđa – oko 5 do 10 minuta. Ostavite da se stegne 5 minuta prije posluživanja. Pospite origanom i poslužite.

Smoothie od špinata (297 kcal)

Potrebni sastojci:

  • 60 g špinata
  • 1 zrela kruška, oguljena i isjeckana
  • 15 grama zelenog ili crvenog grožđa
  • 10 žlica grčkog jogurta
  • 2 žlice nasjeckanog avokada
  • 1 ili 2 žlice svježeg soka limete

Priprema:

U blenderu pomiješajte sve sastojke dok se ne sjedine do željene smjese.

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash