Da ne bi panično tražili ljekarnu i kupovali testove za trudnoću, donosimo nekoliko uzroka zašto mjesečnica kasni kad putujemo

Još od trenutka kada dobijemo prvu menstruaciju, tamo negdje između 11. i 14. godine života, jedna od bitnih stavki postaje nam briga hoće li naš menstrualni ciklus biti redovit. U pravilu već nakon puberteta on bi se trebao uskladiti i ritmično pojavljivati kroz približno isti vremenski razmak. Ali i trajati otprilike podjednako. Onog trenutka kada postanemo seksualno aktivne, briga o redovitosti mjesečnice još više postaje prioritet.

Istraživanja ipak pokazuju kako više od 30% žena u određenom dijelu života ima neki oblik neredovitog menstruacijskog ciklusa

Najčešći krivci za to jesu stres, veliki fizički napori, razne bolesti… Jedan od faktora koji također može utjecati na to da mjesečnica kasni, ili se čak odgodi, ciklusa jesu putovanja. Naime, koliko god ona zapravo bila ugodna i njima se veselili, gotovo u pravilu nam ‘stvari’ kasne kada se spremamo negdje otputovati . Da ne bi panično tražili ljekarnu i kupovali testove za trudnoću, evo nekoliko važnih činjenica koje morate znati o ovoj temi.

Za početak, putovanje doista može poremetiti cirkadijski ritam koji igra važnu ulogu u funkcioniranju naših hormona. Najjednostavnije rečeno, cirkadijski ritam su načini na koje se tijelo mijenja kao odgovor na izmjene svjetla i mraka. Između mnogih drugih procesa, on pomaže i u reguliranju hormona koji upravljaju svim vitalnim procesima u našem tijelu. Primjerice, putujete li kroz vremenske zone, narušit ćete ovaj ritam, kao i razinu hormona. Samim time narušit ćete i puno toga što je povezano s hormonima: od ciklusa, preko ritma spavanja do stresa.

I ‘dobar’ stres može učiniti da mjesečnica kasni

”Bilo kakav stres, čak i onaj ‘dobri’ poput (godišnjeg) odmora, može uzrokovati promjene ciklusa i učiniti da mjesečnica kasni”, upozorava dr. Carla Bossano, s John Hopkins University School of Medicine. Prema istraživanjima klinike Mayo, stres utječe na hipotalamus u mozgu, koji je kontrolni centar za hormone koji pak upravljaju našim menstrualnim ciklusom. Stres, dakle, može poremetiti hormone toliko da uzrokuje kašnjenje ovulacije ili je čak i – preskoči!

Na putovanjima se možemo i razboljeti zbog raznih promjena koje doživljavamo, a samim time i poremetiti mjesečni ciklus. Primjerice, putujući različitim sredstvima izloženi smo brojnim virusima i bakterijama. Njih mogu širiti bolesni ljudi koji, poput nas, putuju na neka odredišta i s kojima se susrećemo te dolazimo u bliski kontakt. Uz to, na putovanjima najčešće mijenjamo i svoju prehranu pa je vjerojatnost razbolijevanja i na taj način visoka. Higijenski standardi različiti su na svim kontinentima, a dobro znamo kako voda nije svugdje sigurna za piće!

I dok ne postoje sigurni načini na koje možemo spriječiti utjecaj stresa i svim hormonalnih promjena koje doživljavamo uoči i tijekom putovanja, istraživanja su ipak otkrila jedan vrlo zanimljiv podatak. Naime, osobe koje koriste kontracepcijska pilule nisu podložne promjenama ciklusa! Jedino u takvoj situaciji hormoni su dovoljno ‘jaki’ da nadvladaju razne druge utjecaje na putovanjima i spriječe da mjesečnica kasni!

Pročitajte i kako ubrzati ili odgoditi mjesečnicu!

Autor: Nina Bošković

Foto: Pexels, Unsplash