Kada čitamo savjete poznatih modela ili vizažista o beauty rutini te njezi kože, gotovo svatko od njih će istaknuti da je iznimno važno skinuti šminku s lica prije spavanja, bez obzira koliko ste umorni, pospani ili bezvoljni za taj korak. Naravno, važno je birati i preparate za vaš tip kože i raditi to temeljito. 

Zašto je spavanje sa šminkom loše?

Makeup koji nosimo kroz dan, od olovki za usne do sjenila i pudera sadrži sastojke koji mogu pogodovati začepljenu pora(poput silikona), a ako tome dodamo nečistoću i prljavštinu iz zraka koja se često taloži na sloj pudera, naše lice na kraju dana dobije svojevrsnu masku koja ne donosi nikakve dobrobiti.

Samim time, slobodni radikali i prljavština na licu oštećuju stanice kože, između ostalog kolagen što dovodi do ubrzanog starenja kože.

 

 

Zatim, tu je i začepljenje pora prouzrokovano predugim držanjem makeupa na licu što dovodi i do sprječavanja izlučivanja prirodnog sebuma što naposljetku dovodi do stvaranja akni i proširenja pora. Uz to, koža će vam se dodatno isušiti, postajati beživotna, a ten neujednačen.

 

Ne zvuči privlačno? Onda svakako pripazite da vaša večernja rutina sadrži korak temeljitog čišćenja lica i njege kakvu zaslužuje. Pokušajte čim dođete doma, odmah skinuti makeup s lica i nahraniti kožu.
Važno je tijekom čišćenja lica da pripazite i na skidanje šminke s usana i očiju, budući da je to područje posebice sklono isušivanju, pucanju i stvaranju sitnih bori.

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Canva