Vitamin C zasluženo drži mjesto kao jedan od najboljih sastojaka protiv starenja u kozmetici i ključ je za održavanje glatke, ujednačene i blistave kože. Ovaj vodotopljivi antioksidans prirodna je komponenta zdrave kože, a benefiti vitamina C za kožu su velike uključujući njegovu sposobnost da izjednači ton kože i umanji sitne nepravilnosti i bore na licu.

Istraživanja su također pokazala da vitamin C može zaštititi kožu od vanjskih utjecaja uključujući i stres. Ova sinergija ublažavanja prije i nakon što se pojave nepravilnosti, čini vitamin C našim sljedećim #musthave beauty sastojkom za njegu kože.

 

 

Koje proizvode s vitaminom C birati za njegu kože?

Velika zastupljenost vitamina C (10% se obično nalazi u serumima) posebno je učinkovita i pruža niz blagodati za kožu.
Ako vam je ton kože neujednačen, bez obzira na vašu vrstu kože, lagani tekući proizvod za njegu sa 15% vitamina C bit će idealni booster za kožu. Ako vas više zabrinjavaju tamne mrlje, bogatija tekstura proizvoda sa 25% vitamina C izvrsno djeluje na kožu.
Također, niže koncentracije vitamina C su korisne u proizvodima poput hidratantnih krema, krema za oči i seruma. Istraživanje je pokazalo da koncentracija koja iznosi samo 0,6% vitamina C daje koži antioksidans i anti-agin efekat kojem svi težimo.

 

Kako koristiti vitamin C u njezi kože?

Vitamin C ne biste trebali koristiti istovremenom s retinolom. Jedan od ova dva sastojka biste trebali na kožu nanositi navečer, a drugi ujutro. Vitamin C možete koristiti dva puta dnevno, ujutro i navečer, (preporuke su ujutro budući da štiti kožu od vanjskih utjecaja), a nakon čišćenja lica, toniranja i pilinga, nanesite vitamin C i pridržavajte se provjerene tehnike i redoslijeda od tekuće do guste teksture (serum, vitamin C pa hidratantna krema ili losion).

 

 

Tijekom dana, uvijek završite beauty rutinu s hidratantnom kremom širokog spektra SPF 30 ili veće, budući da vitamin C čini kožu fotoosjetljivom.

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Canva, Pinterest