Zaštita kože od zagađenja jedan je imperativa koji pomaže u očuvanju mladolikog izgleda. Što sve zagađuje kožu i možemo li se uopće zaštititi od svih negativnih utjecaja?

Dobro je poznato koliko je UV zračenje opasno za zdravlje kože. No jeste li razmišljali koliki neprijatelj lijepe i njegovane kože jest onečišćen zrak? Kvaliteta zraka, osobito u gradovima, može se pratiti na posebnim stranicama, no često na te uvjete ne možemo utjecati, barem ne trenutačno.

Sve veće zagađenje okoliša razlog je za zabrinutost, kako za naše zdravlje, tako i za našu kožu. Promet, industrija, vremenske neprilike, smog, radovi, prašina, grijanje u zimskim mjesecima… sve to utječe na sve lošiju kvalitetu zraka u urbanim sredinama, no ako živite u ruralnim područjima ne znači da je vaša koža u potpunosti pošteđena ovog problema. A što to točno znači za vašu kožu?

Postoji pet vrsta lebdećih čestica koje utječu na nju. Starenjem koža gubi moć zaštite pa one lakše prodiru u nju te uzrokuju hiperpigmentaciju, crvenilo, suhoću, neujednačenost i sivilo tena, akne, povećane pore, stvaranje bora te općenito smežuranost kože i niti jedan tip kože nije toga pošteđen. Upravo zbog ovih informacija, kvalitetna zaštita kože od zagađenja zraka glavna je vijest i u svijetu ljepote kada je u pitanju briga o koži.

Pravilna zaštita kože

Naglasak je na pozitivnim promjenama u prehrani, ali i u rutini čišćenja i njege kože. Pravilno i svakodnevno temeljito čišćenje lica u dva koraka, pjenom ili gelom te tonikom, ono je što prvo morate poduzeti. Sljedeći korak jest kvalitetan izbor hidratantnih krema, ulja i seruma bogatih antioksidansima koji predstavljaju prvu liniju obrane. Ono što često zaboravljamo jest nanošenje krema za sunčanje i tijekom oblačnih dana. Zagađenje zraka pridonosi i eroziji ozonskog omotača, što znači da je naša koža izložena suncu više no ikad prije, čak i u hladnijim mjesecima.

Također, mnoge žene potpuno pogrešno izbjegavaju ulja u svojoj beauty rutini, iako je ona odavno puno više od samog nanošenja hidratantne kreme. Ulja nisu namijenjena samo njezi suhe kože te nisu sva teška za kožu. Zato je krajnje vrijeme da se riješite straha od njihove upotrebe, jer vam pružaju nevjerojatne dobrobiti. Jačaju hidrataciju i vraćaju elastičnost i zdrav sjaj kože.
Prednost dajte prirodnim uljima i njihovim “lakšim” derivatima, kao što je skvalan iz maslinova ulja koji u kozmetici može oponašati sebum te ima sposobnost obnove i djelomičnog vraćanja vlažnosti koži bez začepljivanja pora.

zastitite kozu1-slowage365

Na tržištu danas postoje razni proizvodi koji štite kožu od zagađenja te nam pomažu izbrisati negativne posljedice istog. Među njima je i novi hit-proizvod iz popularne Olival Professional linije – Omega eliksir. Jedan od njegovih glavnih sastojaka upravo je moćni skvalan bez kojeg beauty ovisnice više ne mogu zamisliti svoju rutinu. Omega eliksir je kompleks prirodnih i hranjivih ulja, kao što su i ulje chia sjemenki, sjemenki kupine, avokada i noćurka. Formuliran je tako da odgovara svim tipovima kože te je zbog svoje hranjivosti idealan za večernju njegu.

Pozitivan utjecaj omega masnih kiselina

Omega masne kiseline koje sadrži Omega eliksir umiruju i vlaže kožu tako da vlaga ostaje „zaključana“ stvarajući zaštitni sloj koji štiti kožu od negativnih vanjskih utjecaja. Pomažu i kod psorijaze, akni i sličnih upalnih stanja. Ove kiseline umanjuju i znakove tzv. fotostarenja zbog pretjeranog izlaganja štetnom UV zračenju. Umanjuje bore i tamne mrlje, kao glavne neprijatelje lijepog i njegovanog izgleda.

Zaštita kože od vanjskih utjecaja treba započeti već danas, osjećajte se u tom, za vas najvažnijem, “domu” ugodno i zdravo, da bi vam što dulje služio.

 

 

Tekst: Lucija Biondić
Foto: promo, Unsplash