Istraživanja su pokazala da gotovo 80 posto mladih ljudi ima problema s nekim oblikom akni. U pubertetu se, iako frustrirajuće i neugledne, smatraju tipičnom i prihvatljivom bolesti kože. Ali u kasnijim, zrelim godinama stanje su koje nitko ne želi.

Akne, neugledni upalni procesi na koži stvarno mogu biti uznemirujući. Pojavljuju se na područjima s brojnim lojnim žlijezdama, najčešće na licu, ali i vratu, prsima, leđima, ramenima i ponekad nadlakticama. Prve akne mogu se pojaviti već u ranoj mladosti uslijed izraženih tjelesnih promjena i češće su kod dječaka i mladića. Spontano nestaju oko dvadesete godine života.

No, što ako se akne pojavljuju u odrasloj dobi? Dermatolozi savjetuju da je kod žena posebno važno obratiti pažnju na znakove koji signaliziraju povišenje androgena (muških hormona) u krvi što može utjecati na pojavu akni. Zovu ih perzistirajućim aknama, a javljaju se u trudnoći, kod žena koje uzimaju hormonske kontracepcijske tablete ili su ih prestale uzimati, te zbog raznih hormonalnih poremećaja.

Da bi se otkrio pravi uzrok pojave ovog neugodnog kožnog problema, važno je napraviti i ginekološki pregled jer uzrok aknama mogu biti i ciste na jajnicima. Ukoliko nije riječ o hormonalnom poremećaju koji zahtijeva i poseban pristup, akne se tretiraju AHA kiselinama u kombinaciji s pilingom.

Uzrok je i stres

Pojava akni često se veže uz stres, ali mogu se javiti i kao reakcija na određene kozmetičke preparate ili zbog uzimanja nekih lijekova.

Ako imate kožu promijenjenu aknama i sami možete puno toga napraviti da ublažite problem. Perite kožu blagim sredstvom za čišćenje koji će ukloniti višak masnoće. Voda neka bude mlaka, a pranje provodite maksimalno dva puta dnevno. Prečesto diranje osjetljivih mjesta kao i upotreba preagresivnih sredstava kožu će isušiti što može izazvati pogoršanje stanja. Ako se situacija ne popravi, svakako treba posjetiti dermatologa koji će primijeniti adekvatnu terapiju.

Akne u menopauzi? Da, i to je moguće.

Obično se javljaju oko dvije godine nakon prestanka funkcije jajnika, a mogu se pojaviti i kod žena koje u mladosti nisu nikada imale problema s kožom lica. I u ovom slučaju problem je povezan s hormonima jer dolazi do hormonalnih oscilacija u organizmu. Više se ne stvaraju ženski hormoni, a stvaranje muških hormona androgena se nastavlja. Za liječenje akni savjetuje se upotreba kvalitetnih preparata sa salicilnom kiselinom, benzoil peroksidom ili biljnim preparatima koji sadrže umirujuće sastojke. Retinol je jedan od najboljih izbora za tretiranje akni u odrasloj dobi jer stimulira sintezu kolagena i hijaluronske kiseline, te je idealan kao anti-age tretman.

Koliko god sama menopauza nekim ženama teško pada jer je dio života uz koji se vežu i mnoge druge promjene, najmanje joj još trebaju i akne na licu. Stoga će uz tretiranje neželjenih stanja dobro doći i neke relaksirajuće metode. Uz tehnike opuštanja lakše će se prihvatiti i podnijeti menopauza kao normalan dio procesa starenja.

Moglo bi vas zanimati: 8 promjena koje možete očekivati u menopauzi

Tekst: M. M.

Foto: Pinterest, Unsplash, Pixabay