Iako ne postoje točni podaci, gotovo se sa sigurnošću može reći da vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije imala zadah iz usta. Ovo stanje vrlo je neugodno ne samo za osobu koja od zadaha pati već i ljudima u neposrednoj blizini. S obzirom koliko je učestala pojava nije čudno što su police trgovina preplavljene gumama za žvakanje, osvježavajućim bombonima, vodicama za ispiranjem usta i ostalim proizvodima dizajniranim za borbu protiv neugodnog zadaha.

Povremeni zadah najčešće se javlja nakon obroka s dosta začina, češnjaka, luka i ispijenog alkohola. Nakon što hranu probavite, ona ulazi u krvotok, prenosi se u pluća i utječe na dah. Dobra je vijest što u ovom slučaju neugodan zadah obično nestaje temeljitim pranjem zuba ili ispiranjem usta, mada često treba proći i 24 do 48 sati da bi u potpunosti nestao.

Loš zadah mogu uzrokovati nezdrave navike, ali ako je dugotrajan, nije samo neugodan, već zdravstvena tegoba koju treba liječiti jer osobi koja od njega pati može uzrokovati loš osjećaj i tjeskobu.

O zadahu, stručnog naziva halitoza, te svim njegovim uzrocima i kako ga se riješiti razgovaramo s dr. Mirnom Munitić, dr. dentalne medicine i spec. stomatološke protetike.

 

 

Tko je krivac za loš zadah?

– Zadah ili halitoza javlja se kao posljedica nekoliko čimbenika. Osim povremenog, uzrokovanog određenom hranom ili alkoholom, najčešći uzrok zadaha je nedostatna oralna higijena koja dovodi do upale zubnog mesa, odnosno gingivitisa. Bakterije koje se nalaze u upaljenom zubnom mesu ili na jeziku krivac su za neugodan miris iz usne šupljine – kaže dr. Munitić.

Naime, neugodan miris obično se javlja kada se naruši ravnoteža među nekoliko stotina vrsta bakterija koje žive u našim ustima. Te bakterije se uglavnom nakupljaju i zadržavaju na teško dostupnim mjestima, primjerice, na korijenu ili brazdama jezika, prostoru između zuba i zubnog mesa, ali i na grlu i mandulama. Takve anaerobne bakterije se hrane odumrlim stanicama sluznice i pri tome proizvode značajne količine sumpornih spojeva vrlo neugodnog mirisa.

 

 

-Da bi se taj problem riješio najvažniji korak je održavati usnu šupljinu čistom. Bakterije se odstranjuju svakodnevnom higijenom koja uključuje četkanje zuba i jezika, te upotrebu zubnog konca – govori dr. Munitić.

Ističe da i upala grla (tonzilitis) može biti razlog zadahu jer bakterije naseljenje na tonzile (mandule) također uzrokuju njihovo razmnožavanje što stvara neugodan miris u ustima.

-Da bi se taj problem riješio neće biti dovoljna samo oralna higijena već je neophodan i pregled otorinolaringologa s kojim se dogovara vrsta liječenja, terapija, te eventualni operativni zahvat odstranjenja tonzila – kaže dr. Mirna Munitić.

 

 

Iako se uzrok lošeg zadaha najčešće krije u samo usnoj šupljini, u nekim se slučajevima mogu pojaviti i zbog razloga koji na prvi pogled nemaju nikakve veze s ustima.

-Kako je usna šupljina povezana s ostatkom tijela, zadah može ukazivati i na ozbiljnije bolesti organizma. U 10 do 15 posto slučajeva povezan je s bubrežnim ili jetrenim bolestima, dijabetesom, te bolestima želuca, crijeva ili gušterače. Bakterije u želucu preko probavnog su trakta spojene s usnom šupljinom, što također može uzrokovati neugodan miris. Ako je uzrok takve prirode, potrebno je napraviti internističku obradu kako bi se riješio uzrok problema. Konačno, zadah može biti uzrokovan i bolestima dišnog sustava, npr. upalom pluća, kroničnom upalom bronha ili kroničnom upalom sinusa – kaže dr. Munitić.

Kako otkriti zadah

Mada osoba uglavnom sama osjeti da ima zadah jer joj je u ustima prisutan čudan i neugodan okus, veći je problem što neki ni ne znaju da im iz usta izlaze neugodni mirisi. Sumnju im probude tek sugovornici koji se stalno odmiču i održavaju distancu tijekom razgovora.

Ako niste sigurni imate li taj problem i budući da je teško procijeniti kako miriše vlastiti dah, zamolite bliskog člana obitelji da potvrdi vašu sumnju. Zadah možete otkriti i na druge načine. Savite ruku pred usta, puhnite, pa pomirišite izdahnuti zrak. Ili napravite jednostavan jutarnji test tako da provučete zubni konac kroz zadnje zube. Ako zaudara, znači da imate zadah.

 

Naravno, zadah sa sigurnošću dijagnosticira liječnik dentalne medicine nakon opisa tegoba, pregleda usne šupljine i pomoću haliometra, specijalnog uređaja za mjerenje stupnja zadaha.

Što možete sami poduzeti

Neke pozitivne stvari po pitanju zdravlja usne šupljine svatko može sam napraviti.

-Važna preporuka je da se pije dovoljno tekućine jer tako razrjeđujemo broj bakterija u ustima. Naime, što su usta suša i imaju manje sline, to se bakterije lakše razmnožavaju – upozorava dr. Munitić.

Zato se zbog smanjenog lučenja sline noću moguće probuditi s neugodnim osjećajem suhoće u ustima iz kojih se širi neugodan miris. Količina sline značajno ovisi i o životnim navikama, pa je poznato da alkohol potiče izlučivanje tekućine iz organizma te uzrokuje isušivanje usta što uzrokuje zadah. Isti učinak ima i pušenje jer tvari iz nikotinskog dima oštećuju i suše sluznicu usta.
Loš zadah mogu uzrokovati kirurške rane nakon oralne kirurgije, poput uklanjanja zuba, karijes, bolesti desni ili čirevi u ustima, ali i korištenje pojedinih lijekova poput antibiotika, antidepresiva ili diuretika jer utječu na smanjenje količine sline u ustima.

 

 

-Istina je da stvarno veliki broj ljudi pati od zadaha. Koji god uzrok bio važno ga je prepoznati, a savjetuje se i posjet stomatologu da utvrdi razlog i pomogne sanirati problem. Neophodno je održavati oralnu higijenu, a to podrazumijeva svakodnevnu upotreba zubnog konca i vodenog tuša, četkanje zuba i jezika antibakterijskim pastama za zube. Mogu se koristiti i antibakterijske vodice za ispiranje usne šupljine koje smanjuju broj bakterija. Te radnje treba provoditi više puta dnevno, a ne povremeno. Sve su to jednostavni koraci za poboljšanje oralnog zdravlja što će osigurati da dah bude svjež i ugodan – kaže dr. Munitić.

Moglo bi vas zanimati: Na ove stvari trebate pripaziti prilikom nanošenja maske za lice

 

Tekst: E. M.

Foto: Unsplash, Canva