Nagli osjećaj neobične mučnine koji traje i do nekoliko dana, osjećaj umornih očiju, teških ramena i nespretnog hoda. Sve su to znakovi da vas muči vertigo ili poznatije vrtoglavica.

S vrtoglavicama se susreće velik broj ljudi, a najčešće zahvaća žensku populaciju poslije 40-e godine života. S obzirom na moderan način života ta se dob počela smanjivati, pa se nerijetko događa da s navedenim problemom dolaze i puno mlađi pacijenti.

Neki od prvih simptoma su neobjašnjive vrtoglavice i blagi osjećaj mučnine te pritisak u glavi.

Autonomni živčani sustav, živčani sustav kao takav, ​​arterijski sustav, limfno-venski sustav koji pomaže odvoditi krv iz glave i vrata natrag u srce, mišićno-koštani sustav – posebno ligamenti kralježnice – sve su to sustavi koji mogu utjecati na činjenicu muči li vas ili ne vertigo.

Vrtoglavica i grčenje fascije

Nosač svakog od ovih sustava, kao odgovor na ozljede ili čak i pretpostavljenu prijetnju, je vaša fascija. U trenutku u kojem dođe do slijepljenosti ili grčenja fascije, dolazi do ograničenja u pokretljivosti i manje učinkovitom protoku krvi. Napetost i oteklina tkiva mogu povući ili stisnuti lokalne živce, arterije ili vene, pa uzrokuju simptome poput vrtoglavice i problema s ravnotežom. Neki simptomi mogu potrajati neko vrijeme nakon što se aktiviraju ovi refleksni grčevi.

Na prvom pregledu uvijek provjeravam povezanost vaše fascije s vašom vrtoglavicom i provodim manualnu terapiju fascije. Riječ je o nježnoj metodi u kojoj se zahvaćeno tkivo manualno tretira dok se potpuno ne opusti i tako se oslobodi zaštitni grč i obnovi normalna funkcija. Minimalan broj terapija koji se primjenjuje za vertigo ili vrtoglavice je tri tretmana, a postoje i vježbe kojima si možete pomoći i kod kuće.

Vertigo nije nimalo bezopasno stanje i ako ga se ne tretira na vrijeme može dovesti do puno težih kroničnih stanja, a jedno od njih je i depresija.

vrtoglavica02-slowage365

Pravodobna prevencija ključ je zdravlja

Uz vrtoglavicu čest problem koji može biti izazvan vašom fascijom je i loša cirkulacija.

Loša cirkulacija ili zadebljana fascija na jednom dijelu tijela uzrokuje promjene na drugim udaljenijim dijelovima. Napeta fascija na jednom mjestu povlači i druge dijelove, i na tim mjestima je i loša cirkulacija.

Cirkulacija ili kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i hranjivih tvari svim tkivima, hraneći tako sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Cirkulacijski sustav sastoji se od stotine kilometara krvnih žila, ima oksigenacijsku i nutritivnu zadaću te ulogu hormonskog glasnika.

Sve dok je cirkulacijski mrežni sustav uravnotežen, cjelokupan organizam funkcionira u optimalnim okvirima, uredno obavljajući svoje zadaće. Ako dođe do „kratkog spoja”, rezultati mogu poprimiti fatalne razmjere.

Veliki broj pacijenata (čak oko 90%) ima probleme koji se ne mogu dijagnosticirati standardnim dijagnostičkim pretragama (RTG, MRI). Tu se ne vide promjene koje su u funkcionalnom stadiju, tj. smanjena cirkulacija i tenzija fascije. To su promjene koje često izazivaju bol i ograničavaju pokretljivost i time narušavaju kvalitetu života.

Tako je i s cirkulacijom. Ako se pokaže da je vaša protočnost arterija i vena dobra automatski se otklanja problem s cirkulacijom, a time i mogućnost rješenja. Kapilarno kolanje krvi također je ključno za vašu cirkulaciju, a ako dođe do problema s fascijom koja obavija cijeli vaš organizam, nastat će vrlo lako I problem s cirkulacijom.

Manualna terapija fascije pomaže kod problema s cirkulacijom. Umanjite vaše tegobe s hladnim nogama, utrnutim prstima na rukama, jer u Preventu radimo na uklanjanju uzroka, a ne samo simptoma.

 

Tekst: Dr. Jadran Matutinović
Foto: Unsplash