Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojemu su naši drevni preci uživali. Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci smokava starih preko 11 tisuća godina. Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu prije pšenice, ječma i mahunarki. Osim na Mediteranu, smokva se danas uzgaja u mnogim zemljama svijeta. Najraširenija i najpopularnija vrsta je obična smokva. Svake godine može dvaput rađati po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja. Zrele smokve imaju oblik zvona ili kruške, sa sočnim mesom u unutrašnjosti.

Unatoč malom broju kalorija (samo 74 kalorije na 100 grama), smokva sadrži vlakna, minerale i vitamine. Svježe smokve su cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini i klorogenska kiselina. Uz to, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi su poznati po tome da nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, srčanih bolesti i karcinoma. Također, istraživanja pokazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu šećera u krvi. Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine. Zdravstvene blagodati smokve su mnoge, a mi vam u nastavku donosimo neke od njih.

 

smokve_slowage365_1

 

 

Dobre su za dijabetičare

Visok sadržaj vlakana u smokvama čini ih dobrima za osobe s dijabetesom. Međutim, suhe smokve imaju visok udio šećera. Stoga bi trebalo konzultirati liječnika o količini suhih smokava koje se mogu konzumirati.

Jačaju naše kosti

Jedna sušena smokva pokriva 3 % dnevne potrebe za kalcijem. Uz druge namirnice bogate kalcijem, mogu pomoći u poboljšanju gustoće kostiju i snage.

 

 

smokve_slowage365_4

 

Poboljšavaju plodnost

Prema drevnoj literaturi Grci su smokvu koristili kao prirodni afrodizijak. Smokve se smatraju svetim voćem i povezane su s plodnošću i ljubavlju. Znanstveno gledano, smokve poboljšavaju plodnost i libido jer su pune minerala poput cinka, mangana i magnezija – koji imaju važnu ulogu u jačanju reproduktivnog zdravlja.

Smokve su pune antioksidansa

Istraživanja tvrde da su prerađene, sušene smokve superiorne prirodnim smokvama kada su u pitanju antioksidanti. U jednom istraživanju se također spominje da suhe smokve imaju vrhunsku kvalitetu antioksidanata, fenola, u usporedbi s drugim voćem koje svoja antioksidanska svojstva pripisuju vitaminima C i E.

 

smokve_slowage365_2

 

Štite srce

Visoka razina antioksidanata u sušenim smokvama pomaže eliminiranju slobodnih radikala koji mogu oštetiti krvne žile. Sprječavaju hipertenziju, što je ogroman čimbenik rizika za razvoj srčane bolesti. Uz sve to, postoje istraživanja koja ističu da suhe smokve pomažu smanjiti razinu triglicerida koji uvelike doprinose srčanim bolestima.

 

smokve_slowage365_4

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Lubenica – 3 slatka, brza i osvježavajuća recepta

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash, Pinterest