Ritual ispijanja čaja nas potiče da usporimo, napravimo pauzu i uživamo u trenutku. Ovaj napitak čarobnog mirisa kojeg naše tijelo voli, idealan je i za kreiranje tople atmosfere kod kuće.

Ujutro nas budi svojim aromama, a kroz dan nam daje energiju i opušta nas. U kišnim danima, uz kvalitetnu knjigu i dekicu, kreira scenarij koji uljepšava našu svakodnevicu.

Koliko dugo se priprema čaj?

Vrijeme držanja listića čaja u vodi varira od čaja do čaja, no, sve vrste čaja moraju biti u vodi barem 30 sekundi. Svaki čaj ima određeno vrijeme pripreme, a ako čaj držite duže u vodi od preporučenog vremena, obično postane gorak.

 

Mnogo je benefita konzumacije čaja

Osim što će vam dati energetski boost i poboljšati imunitet, bit će i zamjena kavi i kofeinu iz kave te pomoći u detoksikaciji. Važno je napomenuti i da su crni, bijeli, zeleni i crveni čajevi prepoznati kao najefikasniji i najzdraviji, dakle, svakako bi trebali biti gost vaše smočnice. U nastavku smo izdvojili još par okusa u kojima najčešće uživamo u ovom periodu.

Kamilica

Ovaj nježni cvijet ne samo da ima umirujuća svojstva, nego je i sjajan odabir kod probavnih poteškoća, a pomoći će i kod nadraženih očiju te upaljene kože lica.

 

Lipa

Osim što pomaže u detoksikaciji, čaj od lipe idealan je za opuštanje te samim time, konzumiranje prije spavanja.

Đumbir

Naš saveznik u jačanju imuniteta i u borbi protiv prehlade i viroza. Možete ga piti samostalno ili uz limun i med.

 

 

Moglo bi vas zanimati: Koraci za kratki detoks od društvenih mreža

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash