Bili vjernici ili ne, Uskrs poput svakog drugog blagdana vezujemo uz vrijeme koje provodimo s onima koje volimo – s obitelji i prijateljima. A u takvim se trenutcima najčešće skupljamo oko stola na kojemu se serviraju tradicionalna jela. No, za razliku od drugih blagdana na kojima ćemo se okupiti za obiteljskim ručkom ili na večeri s prijateljima, za Uskrs ćemo zajedno – doručkovati. Koje vino odgovara uz vaš doručak? Saznajte u nastavku.

 

Pa što ponuditi dragim ljudima uz raskošni obiteljski doručak? Donosimo vam hrvatska vina koja će vama i vašim najmilijima savršeno goditi sljubljena s uskršnjim jelima.

Razigrani pjenušac

Doručak započnite rashlađenom čašom pjenušca umjesto nečeg ‘kratkog’. Razigrani mjehurići godit će nepcu i pripremiti vaše okusne pupoljke za rapsodiju okusa koja vas čeka na stolu. Pjenušci se toče uz stijenku visoke uske čaše za pjenušac kako bi polagano ‘perlali’ dok ih ispijate razgovarajući i uživajući u trenutku.

Preporuka: Tomac pjenušac Millenium (94,25 kn), Šember Brut pjenušac (96,75 kn), Kabola Re Brut (115,00 kn) ili Ivančić Griffin Brut pjenušac (150,50 kn)

 

Osvježavajući rosé ili lagano bijelo vino

Uskršnji stol gotovo je nezamisliv bez kuhanih jaja, mladog luka, rotkvica i – šunkice! Pri odabiru vina dobro bi bilo razmisliti o načinu na koji je šunka pripremljena, no nećete pogriješiti servirate li uz nju lepršavo bijelo vino ili kvalitetan osvježavajući rosé. Bio rani ili kasni doručak, vino koje ćete servirati ne bi trebalo biti teško.

 

Preporuka: Gašpar Zlatarica Vrgorska (50,00 kn), Kocijan Pušipel Classic (53,00 kn), Kolarić Coletti Rose (54,00 kn) ili Fiolić Rose (83,00 kn)

vino Fiolić Rose

Raskošno crveno vino

Kao autorica teksta i zaljubljenica u crvena vina ovdje prisvajam pravo da na uskršnji doručak donesem (i pijuckam!) crveno vino. Ono će, naravno, po defaultu pristajati uz začinjeniju hranu, pa ako će se i na vašem stolu naći pršut ili kulen… Neka se nađe i crveno vino koje je uz takav menu jednostavno nezaobilazno.

vino Gašpar Plavka

Preporuka: Štampar Urban Red (50,00 kn), Gašpar Plavka (75,00 kn),  Coronica Teran (83,00 kn) ili Križ Plavac Mali (189,00 kn)

 

‘Zucker kommt zuletzt’ iliti desertno vino

Što je Uskrs bez slatkog? Pinca ili sirnica, ‘colomba di pasqua’, kremasti kolači, sitni kolači… I gutljaj nekog finog slatkog vina za kraj doručka za koji vjerujemo da će potrajati i da ćete u njemu zaista uživati. Odaberite istarski prošek, dalmatinski prošek ili pomalo ekstravagantnu ledenu berbu.

mde

Preporuka: Kozlović Muškat Momjanski (94,25 kn), Stina Prošek (313,00 kn) ili Kutjevo Graševina ledeno vino (560,00 kn)

 

Moglo bi vas zanimati: RECEPT: Proljetni domaći njoki – SUPER ideja za Uskrs

 

Tekst: Lucija Biondić aka Gušterica

Foto: Miva, Vivat, privatna galerija