Stručnjaci savjetuju da započnete jutro i završite večer sa nekoliko ponavljanja dubokog disanja. Ne samo što će ovo pomoći da vaš trenutačni posao sa jednim dahom postane učinkovitiji, već vam može i pomoći da se usredočite i olakšate dan prije nego što započne.

Osnovna vježba

Sjednite u udobnom položaju ili lezite ravno na pod ili krevet. Opustite ramena. Stavite jednu ruku na prsa, a jednu na trbuh. Udahnite duboko kroz nos dvije sekunde. Osjetite kako se zrak kreće kroz nosnice i u vaš trbuh. Želudac bi vam se trebao proširiti dok vam prsa miruju, a zatim polako ispustite zrak dvije sekunde. Ponovite najmanje pet puta.

 

 

Tehnika 4-7-8

Uradite izdah i ispraznite pluća u potpunosti. Nakon toga udahnite četiri sekunde, a zatim zadržite dah sedam sekundi. Izdahnite kroz usta osam sekundi. Ponovite vježbu četiri puta.

 

10 dubokih udisaja

Zatvorite oči i udahnite polako, duboko. Osjetite kako vam zrak ulazi u pluća. Oslobodite misli zajedno sa dahom. Ponovite deset puta.

 

 

Kapalabhati (dah vatre)

Sjedeći na podu ili u stolici, stavite ruke u šaku i stavite ih na donji dio trbuha. Udahnite. Izdržavajući napon, ispustite kratak, eksplozivan dah, nakon čega slijedi brzi, pasivni dah. Svaki izdisaj trebao bi biti oko jedne sekunde, a udisanje je što brže. Ponovite ekspanzijski izdah / pasivni udisaj brzim tempom tijekom tridest sekundi. Napravite dva do tri kruga.

 

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Što su to vjerovanja i mogu li se mijenjati?

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest, Pexels