Ne postoji odgovorna stručna osoba koja vam na ovo pitanje može dati izravan odgovor. Barem ne dok ne obavite određena testiranja. O čemu se radi i zašto se vitamini i minerali ne isplate kupovati bez konzultacije s liječnikom?

U današnje bi vrijeme svi najviše voljeli kad bi nam netko točno definirao što da jedemo, koliko toga tijekom dana, što nam nedostaje od minerala, što od vitamina i slično. Idealno, da nam to i pripremi. No potpuno je uzaludno takvo što od ikoga tražiti prije nego se provjeri detaljna krvna slika koja će dati odgovore o vašem zdravstvenom stanju i prisutnosti minerala i vitamina.

 

Svakome njegova mjera

Dok će profesionalnome sportašu s mnogo mišića trebati triput više magnezija, nekome tko uopće ne trenira i bavi se uredskim poslom, trebat će puno manje. Doziranje vitamina i minerala ovisi i o trenutnoj kilaži pojedinca te zdravstvenom stanju. Osoba s prekomjernim brojem kilograma po svakom kilogramu prerađuju više vitamina C, od mršavije osobe.

 

vitamini i minerali02-slowage365

 

Netko tko ima povišeni kolesterol svoje srce može štititi s dvostrukom dozom vitamina E. Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju da je nemoguće u jednoj bočici multivitamina zadovoljiti sve potrebe tolikih različitih građi tijela i kliničkih slika. Stoga, prije nego se upustite u istraživanje koje ćete suplemente koristiti, napravite detaljnu krvnu sliku.

Pritom ne samo krvne vrijednosti kolesterola, šećera u krvi i uobičajenih pretraga koje podrazumijeva kompletna krvna slika (KKS), već i vrijednosti vitamina i minerala, bjelančevina i hormona. Ove ćete dodatne pretrage morati nadoplatiti, ako nema konkretnijih indikacija za njihovu provjeru putem HZZO-a.

Jednom kad točno odabranim suplementima (vitamini i minerali) nadopunite potrošene zalihe, dobit ćete vjetar u leđa! Vaše bi eventualne tegobe trebale biti ublažene, energija viša, a samim tim veća motivacija za sve što u životu radite. Također biste mogli lakše poraditi na promjenama navika, više svjesnosti unijeti u izbor namirnica kojima se hranite, spremnije se okrenuti tjelovježbi

 

Tekst: O.M.
Foto: Pixabay