Prvi proljetni vikend odličan je tajming za posjetiti destinaciju na kojoj ćete podjednako uživati u smirujućim nijansama zelene i plave, osjetiti zdravo vrijeme koje donosi bura i zadovoljiti okusne pupoljke lokalnim specijalitetima. Naša novinarka, Gušterica Lucija Biondić, organizirala je vikend izlet i sezonu otvorila putovanjem na sretni otok.

Vrijeme u godini kad dani postanu dulji, a sunce više ne pokazuje zube već ponovno grije, kod mene se neizbježno poklapa s gotovo bolnim nedostajanjem pogleda na morsko plavetnilo. Kod takve žudnje, lijek je samo jedan – putovanje. U igri asocijacije ova bi destinacija bila odgovor na pojmove: 4 zvonika, torta, kule u pijesku, Ante Premužić.

vikend izlet Rab

Vikend odmor – punjenje baterija zajamčeno!

Iako ga s Velebita gledam otkako znam za sebe, trebalo mi je gotovo četiri desetljeća da kročim na otok Rab. Četvrti po veličini kvarnerski otok (površinom su veći od njega Cres, Krk i Pag), Rab je zapravo otok s tek osam naselja. Gradu Rabu pripadaju i naselja Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Palit, Supetarska Draga i Mundanije, dok je Lopar zasebna općina. Sve to čini ovaj otok prilično pustim, bar u ovo doba godine, i idealnim za punjenje baterija i bivanje sa samim sobom.

 

Pogled od kojeg zastaje dah

Pa pođimo zajedno na otok kojeg sam znala prvenstveno po tome što su se na njemu još 1936. godine kao od majke rođeni okupali tada još uvijek aktualni engleski kralj Edward VIII i njegova pratilja Wallis Simpson, Amerikanka koja je u to vrijeme bila u svom drugom braku. Naime, Edward je u prosincu iste godine abdicirao, Wallis se dogodine razvela, pa su zajedno proživjeli još lijepih 35 godina do njegove smrti. A Rab zahvaljujući njima već 85 godina njeguje i nudistički turizam.

 

vikend izlet Rab

 

Pustimo sad plavu krv i vratimo se na Rab na koji je moguće doći iz dva smjera – trajektom s Krka (Valbiska – Lopar) ili s kopna (Stinica – Mišnjak). Mi smo se za vikend izlet ukrcale u Stinici i nakon 15ak minuta plovidbe kročile na otok. Sjeveroistočnom obalom otoka, obalom koja je okrenuta Velebitu, poput kralješnice pruža se hrbat Kanat, prirodna barijera dugačka više od 10 km. Zbog Kanata Rab s kopna ostavlja dojam izrazito negostoljubivog otoka, golog i pustog, bez raslinja i s oštrim i opakim stijenama što je rezultat djelovanja bure koja ga ‘tuče’ s Velebita. No prema unutrašnjosti otoka i gradu Rabu taj se greben spušta blago otkrivajući plodna zelena polja koje još nisu iscrpile ljetne vrućine i suše.

 

vikend izlet Rab

 

Do vrha Raba otvorit ćete i zatvoriti mnoga vrata, ali – isplati se!

Posebno je to vidljivo prilikom uspona na najviši vrh otoka smješten 408 metara nad morem, vrh Kamenjak ili Straža. Iako postoji planinarska staza od Mišnjaka do Kamenjaka, pa i iz Lopara, mi smo za svoj uspon odabrale blažu i ugodnu stazu od grada Raba, odnosno od naselja Mundanije u kojemu smo bile smještene. Ovu stazu, kao i onu na Velebitu, projektirao je Ante Premužić, inženjer šumarstva, a staza dugačka 1824 m sagrađena je suhozidnim načinom gradnje 1932. godine.

 

 

Negdje na pola puta do vrha nalazi se i Vidilica dr. M. Tomašića (320 mnm), vidikovac s kojeg se pruža zaista najljepši pogled prema gradu Rabu i otoku Lošinju s grebenom Osorčice, a koji je ime dobio po zaslužnom rapskom planinaru s početka 20. st. Kako je vrh otoka zapravo krška visoravan omeđena suhozidima, staza je ispresijecana brojnim vratašcima koja je potrebno otvoriti i zatvoriti pri prolasku, a koja su ovdje kako bi, baš poput suhozida, spriječila miješanje ovaca. S Kamenjaka bi se pružao spektakularan pogled na otoke Prvić, Krk, Sv. Grgur i Goli otok na sjeveru, greben Velebita na istoku, otok Pag na jugu i otoke Cres i Lošinj na zapadu da ga ne nagrđuje žicom ograđeni neodržavani telekomunikacijski objekt s groznim otpadom uokolo.

 

Možda mu je stoga najbolje okrenuti leđa pa složiti svoj kameni čunj među stotinama drugih, s pogledom na Lopar, destinaciju prema kojoj se možete uputiti nakon spuštanja s Kamenjaka. Lopar je najpoznatiji po Rajskoj plaži, pješčanom žalu po kojemu se čini kako možete hodati satima prije nego zaplivate. No sjajno je uistinu na ovom mjestu umiriti misli promatrajući Velebit ‘prekoputa’ sa stopalima zakopanima u topli pijesak ili jednostavno graditi kule od istog tog pijeska ne misleći ni na što. A kad osjetite da je vrijeme za malo društva i zabave, pođite prema gradu Rabu gdje ćete guštati u sjajnoj hrani.

 

 

Štokalj i Rapska torta su delicije koje morate probati

Ono po čemu je Rab poznat jest Rapska torta – suha torta od badema, korica naranče, limuna, vanilije, maraschina, jaja, maslaca, šećera i brašna koja je posebna po tome što za nju ne postoji recept. Zapravo, postoji, ali se mijenja ovisno o vremenskim prilikama, pa ju savršenom može napraviti samo onaj tko ju je napravio stotine puta i pod rukom zna kakva smjesa treba biti. Kušati je možete u Conte Neru, na Trgu Municipija Arbe, u samom centru grada, a od domaćice koja me ugostila na Rabu čula sam da je ova najbliža onoj pravoj, koje rade Rabljanke.

 

Uz Rapsku tortu, na ovom ćete otoku moći kušati još jednu lokalnu deliciju koju rijetko gdje možete probati. Riječ je, naravno, o sušenom štoklju. Štokalj ili hobotnica suši se nekoliko dana (5 do 7) na buri, a onda se priprema u fritaji s jajima. Poput kajgane s prženim špekom, ali s okusom mora, ne kontinetna, sušeni štokalj možete probati u nekoliko konoba grada Raba. Mi smo ga kušale uz samo more, u preslatkom beach baru Banova Villa u kojemu smo i inače ispijale kave i upijale plavetnilo.

 

Izgubite se po kamenim ulicama Raba…

Ok, ispenjali smo vrh, disali sa stopalima u pijesku i dobro jeli. Svoj vikend izlet na otoku Rabu nastavite tako da od Banove Ville krenete uz more do prekrasnog grada Raba. Izgubite se po kamenim ulicama, popnite se na jedan od četiri zvonika (zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve Sv. Ivana Evanđelista, crkve s. Andrije Apostola i crkve Sv. Justine) zbog kojih Rab nalikuje jedrenjaku s četiri jarbola. Zavirite u prekrasan gradski park „Dorka“ u kojemu ćete otkriti i spomenik Sv. Marinu, kamenoklesaru iz 3. stoljeća koji je s Raba pobjegao u Italiju gdje je osnovao grad – državu San Marino.

Jutarnja kava u društvu ovčica

I nakon ove šetnje ostat će vam taman vremena za zalazak sunca na otoku kojeg od dragosti zovu #rabhappyisland. Ne znamo koliko je otok sretan, no nama je ovo bilo sasvim dovoljno kako bismo nakon vikenda na otoku ponijeti golemu vreću sreće za dane koji dolaze.

 

Naša GUŠTerica na vrhu Kamenjak

 

Moglo bi vas zanimati: Rijetko kad vile Goranke ovako osmisle kulisu izvora rijeke Kupe

Tekst: Lucija Biondić aka Gušterica

Foto: Privatna arhiva