Čvrsti i njegovani nokti san su mnogih žena, a složit ćemo se, jedan od najljepših ukrasa na ženi. Zbog nedostatka vremena i posla, mnogi posežu za trajnim lakom ili nadogradnjom. U nastavku vam donosimo savjete za jačanje i njegu noktiju kako biste spriječili listanje, pucanje i neugledan izgled suhih noktiju.

Nokti su izgrađeni od keratina zbog čega mogu upijati materije i više nego koža. To je samo jedan od razloga zašto su mekši nakon kupanja. Iako su nokti sami po sebi čvrsti i otporni, potrebno ih je čuvati od vanjskih utjecaja koji ih isušuju ili uzrokuju oštećenja.

 

 

Zašto se nokti listaju?

Mnogi su uzroci slabih noktiju koji se listaju i pucaju. Među njima su genetika, vrijeme, loša briga o noktima, prečeste manikure i korištenje acetona sa alkoholom kao i lakova za nokte sumnjivog sastava. Također, ako se ne hranite zdravo, ne pijete dovoljno vode li ste previše vremena u zatvorenom prostoru, lako je moguće da će vam nokti i kosa biti slabi.

Listanje noktiju, suhoća i lomljivost upozoravaju na nedostatak vitamina A,B i C kao i na nedostatak željeza i cinka. Takvi nokti su savitljivi, lomljivi i najčešće imaju brazde. Uz to, ako grizete nokte ili ne hidrirate dovoljno ruke, moguće je da će vam i nokti biti slabi.

Pored toga, slabi nokti mogu biti znak zdravstvenih problema. Često mogu ukazivati na anemiju ili problem sa radom štitne žlijezde. Ako vam nokti imaju bijele mrlje, to takođe pokazuje da vam nedostaje kalcija u tijelu.

 

 

Savjeti za jačanje noktiju:

Ako morate koristiti aceton, koristite onaj bez alkohola

Prevelika upotreba acetona oštetit će i oslabiti vaše nokte, isto kao i prečesta manikura. Danas postoje mnogi odstranjivači laka za nokte koji su na biljnoj bazi i možete ih kupiti u svim drogerijama.

Zaštitite nokte tokom pranja suđa i čišćenja

Tokom pranja suđa koristite rukavice, a tokom kupke u kadi držite ruke izvan vode. Također, obavezno prilikom čišćenja koristite rukavice kako biste zaštitili nokte, ali i cijele ruke, od nagrizajućih sredstava za čišćenje.

Vazelin kao tretman za jačanje noktiju

Tretman vazelinom je posebno učinkovit u zimskim mjesecima jer su tada nokti skloniji pucanju i isušivanju. Osim što vlaži i hidrira nokte, vazelin je dobar i za vlažnost noktiju.  Nanesite sloj vazelina na nokte, na to stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći dok spavate. Ujutro operite ruke. Ponavljajte sve dok osjećate da je potrebno kako biste što više ojačali svoje nokte.

 

Skratite nokte dok ne ojačaju do kraja

Duži nokti lakše pucaju. Osim što duži nokti pucaju na vrhovima, često oštete i korijen nokta iako to ne vidimo. Ako želite ojačati nokte, za početak ih sjecite na kraće jer ćete im na taj način dati vremena za regeneraciju prije nego opet izrastu.

Tretman mlijekom

Ojačajte svoje nokte dodatnim kalcijem iz mlijeka. U jednu posudu ulijte malo mlijeka i umočite nokte. Ostavite da stoje tako 5-10 minuta. Ako želite, u mješavinu možete dodati i jedno jaje kao dodatne bjelančevine. Ovaj tretman potpuno je prirodan i možete ga ponavljati svakodnevno.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Zdravi doručak ispod 300 kalorija – 3 super prijedloga

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Canva