Stiže nam Uskrs, a s njim i dani ispunjeni obiteljskim druženjem i uživanjem u hrani. Priprema hrane, kolača i svih vrsta slanih te slatkih delicija čine to razdoblje posebnim, svečanim i različitim od svih drugih. Vjerujemo da će vam se svidjeti i naši recepti za uskrsna jela.

Skoro sve kršćanske zemlje imaju sličnu tradiciju doručka i ručka za najveće blagdane, dok je tradicija u nekim zemljama stavila naglasak na uskrsni doručak, druge su se više orijentirale na ručak. Bez obzira na to o kojem se obroku radi, jasno je kako su rotkvice, svježi luk, hren i brojne povrtne salate postale glavne namirnice koje se mogu naći na stolu brojnih obitelji.

Iako su jaja i šunka nezaobilazne namirnice bez kojih bi bilo teško zamisliti blagdanski stol, ima još ukusnih zamjena za meso poput tofua ili dimljenog seitana. Uz sve mogućnosti naručivanja namirnica kod kuće, moramo priznati da #bitidomanijekoma.

 

Raznoliko i šareno

Međutim, vrijeme blagdana odlično je i za donošenje novih i zdravih prehrambenih navika, više dnevnih obroka u dobrom društvu, jer svi su ukućani kod kuće te se svi obroci i međuobroci mogu dobro isplanirati. Dobro planirani obrok nikako ne znači uskraćivanje, nego bolju prehranu tijekom cijelog dana i manje prejedanje za glavne obroke. I ne moramo se strogo pridržavati tradicionalnog jelovnika – jela koja obiluju masnoćama ili šećerom možemo zamijeniti zdravijima i onima s manje kalorija.

 

uskrsna hrana-slowage365

Branka Bunić mag. nutr., voditeljica Nutrilife Centra

Trebali bismo jesti raznoliko i šareno. Važno je da se na dnevnom meniju uvijek nalazi dovoljna količina voća i povrća, bilo u svježem obliku, kuhanom ili pak pirjanom na maslinovu ulju.
Poanta svega je u umjerenosti, stoga slatki desert nakon zdravog obroka definitivno neće ugroziti našu tjelesnu masu.

Branka Bunić mag. nutr., voditeljica Nutrilife Centra predlaže vam uravnotežena dva uskrsna jela koja ukupno iznose 1383 kcal. Ostale prijedloge i kombinacije jelovnika potražite ovdje.

DORUČAK [30%]

  • 1 kriška integralnog kruha, 100 g
  • pola vezice mladog luka, 25 g
  • 1 rajčica, 90 g
  • 1 kuhano jaje, 50 g
  • 25 g crvene rotkvice
  • 30 g dimljene kuhane šunke

 

uskrsna jela02-slowage365

 

RUČAK [70%]

1 filet purećih prsa, pečenih u pećnici, bez masti, 110 g

Juha od povrća: 20 g smrznute cvjetače, 10 g korabice, 30 g mrkve, peršinov list, 1,5 g morske soli, 2,5 g suncokretova ulja.

Krumpir salata s bijelim grahom: 40 g bijelog graha, 200 g krumpira, 20 g crvenog luka, 10 g jabučnog octa, 2 g morske soli, 2,5 g suncokretova ulja

Francuska salata: 1 paket (70 g) smrznutog graška, 1 jabuka (220 g),  jedno jaje (10 g), 70 g kiselih krastavaca, 1 krumpir (80 g), 10 g limuna, 30 g majoneze, 70 g mrkve, 3 g žutog senfa, 1 g morske soli

Kompot od jabuka: 1 jabuka (220 g), 10 g šećera

 

uskrsna-jela03-slowage365

 

Ukupni energetski unos: 1.382,70 kcal:
ugljikohidrati 158,21 g
masti 51,53 g
proteini 75,08 g

 

Tekst: Branka Bunić mag. nutr., voditeljica Nutrilife Centra
Foto: Pixabay, Unsplash