Proširene vene su pošast modernog doba koje teško da možemo izbjeći

Uz nasljedni faktor, krivci za njihov nastanak su i suvremene životne navike – od predugog sjedenja, dugotrajnog stajanja, premalo kretanja, do prekomjerne tjelesne težine do štetnih navika kao što su cigarete i alkohol. Paučinaste vene oblik su proširenih vena koje nisu izbočene prema van i tanje su od varikoznih vena, ali su uočljive i estetski neprihvatljive. Mogu biti plavičaste, ljubičaste i crvene boje. Obično se javljaju u tridesetim i četrdesetim godinama života na listovima i unutarnjoj strani bedara.

Iako se nastanak paučinastih vena često veže za debljinu, česte su i kod osoba normalne tjelesne težine. Žene su im osobito sklone zbog hormonalnih promjena i opterećenja donjih ekstremiteta tijekom trudnoće, ili prilikom uzimanja oralne kontracepcije. Javljaju se svrbež, bolovi u nogama, katkada i otečeni gležnjevi. Udarci, uska obuća, spuštena stopala… sve to može biti uzrokom nastanka proširenih vena.

Liječenju vena treba pristupiti čim ranije kako bi se spriječilo pogoršanje stanja

Paučinaste vene, ili kako ih popularno zovu – kapilare, vrlo lako se mogu rasprostrijeti i proširiti. Izradom venske mape vaš će flebolog (specijalist za vene) uočiti mjesta na kojima je popustila venska funkcija i ta će mjesta najprije liječiti. Mogućnosti je više, a on će odlučiti koja je metoda najbolja za vas. Današnje metode liječenja vena sve su manje invazivne, omogućuju brži oporavak i dobre rezultate.

paučinaste vene

Paučinaste vene mogu se ukloniti laserskim tretmanom, skleroterapijom, injekcionom terapijom i operacijom. Laserski tretman vena koristi se isključivo kod vena promjera do 2 mm, a smanjuje vene na način da im ošteti unutarnju stijenku nakon čega ih tijelo samo razgradi. Prednost ove metode je brz oporavak i trenutni rezultati. Prilikom tretmana može se osjetiti peckanje i lagana nelagoda, no anestetici nisu potrebni.

Skleroterapija podrazumijeva ubrizgavanje sklerozirajućeg sredstva u žilice što dovodi do upale i posljedično nestanka paučinastih vena. I pri ovom tretmanu može se osjetiti lagano peckanje pri ubrizgavanju sredstva, a na mjesto uboda stavlja se tupfer koji se nosi još par dana nakon zahvata. Kod upornijih vena postupak se može ponoviti.

Najnoviji tretman je UGFS, ultrazvukom navođen zahvat ubrizgavanja specijalnog sredstva koje sljubljuje stijenke vene što dovodi do njezine razgradnje. Oporavak traje 24 sata, a elastični zavoji se nose nekoliko dana. Na kontrolnom pregledu liječnik će ustanoviti treba li postupak primijeniti na još nekim mjestima. Ova metoda ima visoku uspješnost, ali je mora izvoditi za to posebno educiran liječnik.

paučinaste vene

Ako želite brzinski prikriti paučinaste vene, postoje maskirne kreme sa STAT tehnologijom (Skin Tone Adaptive Technology). One sjajno prikrivaju nesavršenosti na koži, vodootporne su i sadrže zaštitni faktor. Iako će riješiti samo onu estetsku stranu problema, ove će kreme biti pravi spas kad zatreba.

Preventivne čarape mogu odgoditi nastanak novih vena

Da bismo donijeli olakšanje svojim nogama i spriječili nastanak novih paučinastih vena, preporučuje se nošenje elastičnih čarapa. Preventivne čarape, kao što im i samo ime kaže, služe sprečavanju nastanka novih vena, točnije, mogu odgoditi nastanak novih. Svojim ravnomjernim pritiskom duž nogu sprečavaju da se krv nakuplja u venama i izlaže njihove stijenke dodatnom opterećenju. Normaliziraju vensku cirkulaciju omogućujući venskim zaliscima pravilno funkcioniranje. Ove se čarape preporučuju svima koji su zbog svoje profesije osuđeni na dugotrajno sjedenje ili stajanje.

Svatko želi imati besprijekorne noge, osobito ženski dio populacije, ali se nikome ne da nositi elastično-kompresivne i preventivne čarape jer ih podsjećaju na styling naših baka i djedova. Na sreću svih onih žena koje žele nositi suknje, na tržištu se danas može naći više modela čarapa i u više boja, od onih specijalno napravljenih za trudnice, do samostojećih čarapa i hulahopki, tako da je izbor doista velik i dostojan estetskih prohtjeva korisnika.

Pročitajte koje zahvate možete napravit na račun  HZZO-a!

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Unsplash, Pexels