Rijetko tko im može odoljeti, pogotovo sada kada je stiglo njihovo vrijeme. Došlo je vrijeme da ih jedemo i uživamo u jedinstvenom okusu koji nam pružaju. Njihovo visočanstvo – trešnje! 

 

Trešnje – neodoljiva superhrana puna zdravlja

Trešnje su kraljice voća koje se na našim tržnicama mogu pronaći krajem svibnja i lipnja i rijetko tko im tada može odoljeti. Bilo da ih jedemo svježe ili ih kombiniramo s ostalim voćem u smoothieju ili ih koristimo za kolače, te slatke, sočne crvene bobice su nam jednom riječju – neodoljive! Osim što podsjeća na ljetne i bezbrižne dane djetinjstva, ova voćka ima puno zdravstvenih dobrobiti.

Antocijanini trešnjama daju crvenu boju, a oni su ujedno i čuvari srca i zaštitnici od raznih upala. Trešnje sadrže i vitamine A i B, vitamin C, karotenoide i melatonin – sastojke poznate po svojim antikancerogenim svojstvima. Obiluju kalijem, kalcijem i željezom stoga možemo reći da se u njima krije čitava paleta čudesnih tvari koje čuvaju naše zdravlje. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje tjelesne iscrpljenosti, pa ih zato ponesite sa sobom u ured i grickajte dok radite.

 

tresnje_slowage365_1

 

Pridonose vitkoj liniji i čuvaju srce

Dobrobiti trešanja su mnoge, a najzdravije su kada se jedu sirove i neobrađene. Trešnje štite od raka, čuvaju srce i krvne žile, čiste bubrege i čuvaju mokraćne kanale. Izvrstan su diuretik što znači da pospješuju izlučivane mokraće. Obiluju vlaknima, a sadrže malo kalorija, stoga su trešnje odlična hrana ako želite izgubiti kilograme. U jednoj šalici trešanja nalazi se samo 90 kcal i zato možete uživati u njihovom okusu bez grižnje savjesti.

 

tresnje_slowage365

 

Možda bi vas još moglo zanimati: 6 razloga zašto biste trebali jesti borovnice

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash