U vremenu u kojemu živimo, sve se oko nas događa nevjerojatnom brzinom. Živimo u vremenu u kojemu nam organizam radi “sto na sat”. Živimo u vremenu u kojemu…Živimo u vremenu u kojemu imamo vremena za sve, osim za sebe.

No upravo u takvim okolnostima, potrebno je da se zaustavimo u određenom trenutku i odvojimo vrijeme za sebe. Ne smijemo se izgubiti u toj žurbi i ubrzanom životu. Potrebno je s vremena na vrijeme razmisliti o tome gdje smo, što radimo, čemu težimo, što nas čini sretnima… potrebno je biti sam. Ako ste zadovoljni i sretni u onome što radite, ostvarit ćete uspjeh i pozitivno prilaziti svemu, bez obzira na to je li riječ o kućanskim zadacima, poslovnim obavezama ili odnosima s prijateljima…

 

 

Da, potrebno je odvojiti vrijeme za sebe, ali kako to ostvariti:

  • Popis prioriteta – itekako je potreban želite li imati vrijeme za sebe. Vjerujemo da ste mnogo puta čitali o popisu prioriteta, ali ovaj put nemojte zaobići vrijeme za sebe.
  • Gdje trošite vrijeme – napravite popis stvari na koje trošite najviše vremena. Počnite od jutarnjeg buđenja i uvrstite sve aktivnosti do večernjeg počinka. Tada ćete uvidjeti što možete promijeniti i gdje možete uštedjeti nešto vremena, da ga odvojite za sebe.
  • napravite analizu svojih rutina. Tada ste često sami sa sobom i imate vremena za sebe. Ako postoji mogućnost, produžite neke od uobičajenih rutinskih aktivnosti, time ćete imati i više vremena za sebe.
  • Mjesta na kojima ste sami – prema nekim statistikama, približno jednu i pol godinu provodimo u kupaonici i toaletu. Maksimalno iskoristite te trenutke ili ih pokušajte produljiti opuštajućim kupkama i drugim načinima da osvježite svoje tijelo.

I da, imate vrijeme za sebe, ali što s njim? Možda ovo pitanje nema nekog smisla, ali u životu nismo naviknuti da imamo vremena za sebe, a i kada ga imamo – najčešće ga koristimo za sve drugo, samo ne za sebe.

 

 

 

Što učiniti?

  • Električni uređaji – odustanite od korištenja uređaja dok ste sami. Pokušajte ih odložiti sa strane, uzmite knjigu ili odaberite film (omiljeni žanr koji odavno niste gledali). Samo da znate, mnogi od nas provode 70% budnog vremena ili 11 sati dnevno pred ekranom!
  • Iskoristite te trenutke da odmorite svoj organizam. Opustite se, zatvorite oči i pokušajte ne misliti o obavezama ili problemima.
  • Odavno niste išli u šetnju. Sada to možete učiniti. Opustite tijelo i dopustite si da razmišljate o stvarima za koje niste imali vremena.
  • Jelo i piće – ponekad je potrebno da u miru, sami sa sobom, objedujete i opustite se u samoći. Osjetit ćete veliko zadovoljstvo. Barem jedno mjesečno pokušajte sami objedovati ili otići na piće.

Samoća nije usamljenost. Samoća nije napuštenost. Samoća je odabir koji svatko od nas može učiniti dobrim primjerom sebi i ostalima – raditi mnoge zanimljive stvari i pritom biti zadovoljni i opušteni. Pritom je najvažnije da odvojite vrijeme za sebe. Ako se sami ne pobrinete za vlastita mala zadovoljstva povlačenjem u oazu mira i uživanja, nitko drugi neće!

 

 

 

 

Pripremila: Vjera Pađen

Slika: Unsplash