Tijekom odmora možemo se malo više posvetiti onim stvarima kojima se zbog poslovnih obaveza nismo stigli baviti ili im u vrtlogu svakodnevice nismo posvećivali dovoljno vremena. U knjizi Tip of the week – Moj interaktivni priručnik za osobni i profesionalni razvoj saznajte zašto vam je odmor potreban i kako se na njemu ponašati.

Odmor nam je potreban da napunimo baterije za razdoblje koje je pred nama. Da zaboravimo neke loše trenutke iz prošlosti i analiziramo stvari koje su se dogodile. Odmor nam je u konačnici potreban da u miru promislimo o sebi, svojim ciljevima idejama i emocijama. Ukratko, da se maknemo od svega. Koncept odmora podijelit ćemo na dva dijela: prije odmora i tijekom odmora.

 

totw_slowage365_1

 

 

 

PRIJE ODMORA

Odmor neće biti odmor ako prethodno nismo odradili obaveze kod kuće ili na poslu.

Planirajte – pokušajte planirati svoju odsutnost na vrijeme i informirajte svoje kolege i nadređene da ćete u određenom razdoblju biti odsutni. Tako će vaši suradnici znati kad im nećete biti na raspolaganju i organizirati se u skladu s tim.

Delegirajte – sve informacije o aktualnim poslovima na vrijeme prenesite svojim kolegama. Sastavite popis onoga što moraju znati. Potrudite se da im objasnite pojedinosti, općenite informacije možda neće biti dovoljne.

Buduće aktivnosti – prije nego što odete na odmor, pretpostavite što bi vas moglo čekati kad se vratite. Isplanirajte radni tjedan nakon povratka na posao, ali pritom vodite računa da vam raspored ne bude pretrpan i da zaduženja budu nešto lakša, jer će vam trebati malo vremena da ponovno uhvatite uobičajeni radni ritam.

Ako preskočite neki od navedenih koraka, suočavate se s mogućnošću da vam se posao nagomila ili da se brinete zato što niste na poslu dok se možda donose važne poslovne odluke.

 

 

totw_slowage365_4

 

 

TIJEKOM ODMORA

Uživajte – najvažnije od svega je da uživate i da se odmorite. Ako ste prije odlaska i poduzeli sve potrebne korake da posao uredno funkcionira dok vas nema, vjerojatno ste nešto zaboravili; ali nemojte se brinuti –posao neće propasti.

Budite aktivni – nemojte samo „pustiti mozak na pašu”, pokušajte biti aktivni. Šećite se, bavite se nekom tjelesnom aktivnošću, nemojte se usporiti i previše ulijeniti. Mozak aktivirajte čitanjem ili pisanjem, uzmite knjigu koju već dugo namjeravate pročitati ili stavite na papir neke zamisli koje dosad niste imali vremena dublje analizirati. Nemojte da to budu teške teme, opuštajte se uz ono što vas zanima, ali ne opterećuje!

Istražujte – bez obzira na to gdje ste na odmoru, istražujte ono što možete primijeniti u svojem poslu. Budite radoznali i širom otvorenih očiju promatrajte svijet oko sebe. Primijetit ćete mnoge zanimljive pojedinosti koje vam mogu biti od pomoći i koje ćete vjerojatno moći primijeniti na poslovne probleme koji vas možda muče već neko vrijeme.

Odvojite vrijeme za posao – ako priroda vaših poslovnih obaveza zahtijeva da im se posvetite i tijekom odmora, napomenite bliskim osobama da se nakratko morate pozabaviti poslovnim zadacima.

 

totw_slowage365_2

 

 

Ideja odmora je kratki prekid svakodnevne rutine. S odmora se vraćamo napunjenih baterija i svakako produktivniji. Tako poboljšavamo kvalitetu svojega rada i pozitivno djelujemo u radnoj sredini među kolegama i suradnicima. Odmor nema smisla ako se na posao vratimo napeti i pod stresom. Nije važno kamo idemo i na koliko dugo, važna je kvaliteta! I znanstveno je dokazano da je dovoljno samo nekoliko dana kvalitetnog druženja u pozitivnoj atmosferi, bez obzira na odredište.

 

 

 

Knjigu možete naručiti na www.nakladanika.hr

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Tjelesna aktivnost u borbi protiv stresa, tuge i zabrinutosti

 

Tekst: Iz knjige Tip of the week – Moj interaktivni priručnik za osobni i profesionalni razvoj, (autori: Petar Lazarov, Kalin Babušku)

Foto: Unsplash, privatni arhiv