Tenerina torta tipična je slastica talijanskog grada Ferrare, koja je zahvaljujući neodoljivom okusu osvojila cijeli svijet. Bilo da je zbog mirisne i hrskave kore, njene konzistencije koja se topi u ustima sa svakim zalogajem ili pak intenzivnog okusa čokokade, nitko ne može odoljeti komadu ove fantastične slastice.

Oduševit će vas činjenica da se ova torta priprema sa malo sastojaka, bez kvasca i ima posebnost da ostane niža i sočna iznutra, baš kao što i samo ime govori: na dijalektu Ferrare naziv je i “torta Taclenta”, što na talijanskom znači ljepljiva.

 

Na vama je samo da izaberete svoju najdražu tamnu čokoladu sa najviše kakaa, zavirite u recept ispod, a poslije pripreme uživate u njezinom bogatom okusu. Orginalni recept pogledajte ovdje, a mi vam ga svakako donosimo i u nastavku.

SASTOJCI:

  • 300 grama tamne čokolade
  • 150 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • 4 žumanjka
  • 3 bjelanjka
  • 3 žlice brašna
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • šećer u prahu za ukrašavanje

PRIPREMA:

U posudi otopite čokoladu zajedno s maslacem, a u drugoj, posebnoj posudi kombinirajte žumanjke sa šećerom, brašnom i vanili šećerom. Dobro promiješajte, izbjegavajući grudice. U smjesu dodajte zagrijanu otopljenu čokoladu. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg, dodajući kap limunovog soka i lagano dodajte smjesu od bjelanjaka.

 

Za ovaj dio idealna bi bila silikonska žlica kako biste spriječili njihovo razdvajanje. Sve dobro promiješajte dok ne formirate homogeno tijesto za uljevanje u kalup za torte od 22 cm, prethodno podmazan i pobrašnjen. Tortu pecite na 180° C 30/40 minuta. Budući da nisu sve pećnice iste, mala tajna s kojom ćete znati kada je vaš kolač spreman je provjeriti kada se korica stvori na površini: vrijeme je da ga izvadite iz pećnice. Kada se torta ohladi po želji je ukrasite šećerom.

buon appetito!

 

Više ukusnih recepata poput ovog potražite na web stranici ili ovom instagram profilu

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: @mammachechef