Hiperpigmentacije ili tamne mrlje na licu jedan su od najvećih estetskih problema kod žena. Najvidljivije su ljeti nakon izlaganja sunčevim zrakama, no uzrok njihove pojave mogu biti hormoni, lijekovi, poremećen rad štitnjače…

Hiperpigmentacija je velika briga mnogih žena. Iako sitne pjegice koje također spadaju u kategoriju hiperpigmentacija znaju biti vrlo simpatične i davati romantičan izgled licu, prave tamne mrlje na čelu, nausnicama, obrazima, vratu i dekolteu, znaju zadavati glavobolje i frustracije.

Najčešće se javljaju ljeti nakon izlaganja sunčevim zrakama, no pravi uzrok njihovog nastanka obično je druge prirode. Glavni krivac hiperpigmentacija su ženski spolni hormoni estrogeni koji, uz sunce, potiču pojačano stvaranje pigmenta melanina. Na pojavu mrlja mogu utjecati i određeni lijekovi poput kontracepcijskih pilula, antibiotika, kemoterapije… Novija saznanja potvrđuju da su hiperpigmentacijske mrlje česte kod slabokrvnih osoba, te povezane s poremećajima rada štitnjače, jetre i bubrega.

Važno je otkriti uzroke

Zbog različitih uzroka nastanka, ni tretmani rješavanja hiperpigmentacija nisu za svakoga isti. Da bi se pravilno pristupilo njihovom uklanjanju neophodno se savjetovati sa stručnom osobom. Kroz profesionalan pristup detektirat će se pravi uzrok pojave i na temelju toga odrediti koje su najbolje metode za  njihovo uklanjanje. Dipl. ing. Manuela Šapro, fitoaromaterapeut i kozmetičar iz Centra ljepote i zdravog mršavljenja Manuela Šapro kaže da se najbolji rezultati u rješavanju hiprepigmentacija postižu kombinacijom fitoaromaterapijskih pripravaka i tretmana.

-Nakon otkrivanja uzroka njihovog nastanka, prvo treba sanirati same uzroke, a to je  balansiranje hormona, jačanje krvne slike, detoksikacija. Čišćenje jetre važan je korak jer se preko nje metaboliziraju hormoni estrogeni, ali i svi lijekovi čije štetne popratne pojave treba što prije ukloniti iz tijela – kaže Manuela Šapro.

Dipl. ing. Manuela Šapro

Snaga aromaterapije

Veliku snagu u čišćenju jetre imaju pripravci na bazi artičoke, čička, maslačka, sikavice, piskavice koji je detoksiciraju, regeneriraju i poboljšavaju njen rad. Ljekovite detoksikacijske kupke i aromamasaže sastavni su dio eliminiranja toksina iz tijela jer eterična ulja i ekstrakti bilja potiču znojenje i izbacivanje štetnih tvari putem kože.

-Uz detoksikaciju potrebno je provoditi i tretmane, a najefikasniji učinak postiže se  kombinacijom IPL-a (Intenzivnog pulsirajućeg svjetla), dijamantne mikrodermoabrazije, Dermapen uređaja. Neizostavni su tretmani C- vitaminima, AHA i BHA kiselinama i radiovalovima, te prirodnim biljnim serumima, depigmentacijskim maskama i kremama koje sadrže ekstrakte tratinčice, centele, eterična ulja sjemenki celera i mrkve, ulje ploda divlje ruže, pasjeg trna – kaže Manuela Šapro

Kako djeluje IPL

-IPL- uređaj putem ciljane žute svjetlosne energije “pali” hiperpigmentacije koji se zatim tretmanom dijamnatnom mikrodermoabrazijom izljušte. Istovremenom upotrebom prirodnih depigmentacijskih preparata dolazi do sprečavanja razvoja melasme (pojačane pigmentacije) jer aktivne supstance iz tratinčice, sjemenki celera, mrkve blokiraju enzim tirozinazu koji djeluje na nastanak melanina. Zbog sadržaja velike količine prirodnih antioksidanata retinoida, C vitamina, ulja divlje ruže, pasjeg trna, ekstrakta centele, na prirodan se i neagresivan način dodatno izbjeljuju i razgrađuju hiperpigmentacije i vidno popravljaju oštećenja na koži izazvana suncem i slobodnim radikalima – kaže Manuela Šapro.

Kemijski piling

Kemijski piling dodatna je učinkovita i pouzdana metoda uklanjanja tamnih mrlja na koži. Tretman se bazira na koktelu AHA i BHA kiselina te antioksidansa koenzima Q 10, vitamina C, A, E i niacinamida. Nakon tretmana koža je sklona crvenilu i blagom ljuštenju, ali to je samo prolazna reakcija na tretman i koža se vrlo brzo regenerira. U svrhu brzog oporavka koristi se terapija radiovalovima koji djeluju na potpunu obnovu oštećenog kolagena i proizvodnju novog, zdravog kolagena. Najbolji učinak dobiva se ako se provedu minimalno četiri tretmana, uz obavezno izbjegavanje izlaganju sunčevim zrakama, korištenje krema s jakom UV zaštitom i krema za smirenje.

Dermapen

Radi se o tretmanu u kojem se pomoću sitnih mikroiglica rade minijaturni ubodi na površini kože. Tijekom postupka pod kožu se apliciraju vitamini A, C, E, koenzim Q 10, niacinamid i drugi antioksidansi koji imaju snažan regenerativni učinak i odlično djeluju na smanjenje hiperpigmentacija. Mikroiglice ne izazivaju oštećenja tkiva, no koža svejedno reagira na njihov prodor pa se tako pokreće prirodni proces obnavljanja kože i dolazi do stvaranje novog sloja bez neuglednih mrlja.

Moglo bi vas zanimati: Ovo hrana čini vašoj koži

Tekst: M. M.

Foto: Pexels, Unsplash, Pinterest, privatna arhiva

 

 

.