Svjetski dan svjesnosti o limfomima (engl. World Lymphoma Awareness Day – WLAD) se od 2004. godine obilježava u cijelome svijetu. Cilj obilježavanja ovog dana je podići svjesnost o ovoj skupini bolesti u općoj populaciji kao i u zdravstvenoj zajednici kroz aktivnosti koje se provode.

Život s limfomom, kako ističu u koaliciji, može pacijenta staviti u stanje nesigurnosti, sumnje i zapitanosti nad sobom i vlastitim snagama. Zato je važno u pacijentu potaknuti samopouzdanje koje mu mogu pomoći izgraditi zdravstveni radnici svojom svesrdnom podrškom te pravovaljana informiranost o bolesti.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana limfoma

Cilj obilježavanja Svjetskog dana limfoma je podići svjesnost o ovoj skupini bolesti, u općoj i u zdravstvenoj zajednici. U cijelom svijetu provodi se niz aktivnosti kako bi se postigao naznačeni cilj. Taj je dan ujedno i dobra prilika za liječnike, medicinske sestre, pacijente i njihove obitelji te udruge bolesnika da ujedine snage u zajedničkoj akciji informiranja javnosti o limfomima, simptomima bolesti i načinu na koji ta bolest utječe na brojne oboljele u našem društvu, ali i u svijetu.

Što je limfom?

Kako se navodi na stranici Nastavnog zdravstva za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar: „Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima veliku ulogu u zaštiti od infekcija, jer je sastavni dio obrambenog sustava organizma. Spada u deset najčešćih vrsta zloćudnih bolesti, a njegova učestalost je stalno u porastu. Ne postoje programi ranog otkrivanja ove bolesti. Zato je jedini način za rano otkrivanje limfoma edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna.“

 

 

Važno je na vrijeme prepoznati simptome ovog oboljenja. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti. Uzrok nastanka limfoma nije otkriven, no čimbenici koji povećavaju rizik nastanka su: oslabljeni imunološki sustav (zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virusima HIV i EBV) te izloženost onečišćenju u okolišu (npr. pesticidima).

 

 

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Freepik, Canva