Parfem je naša srodna duša, barem kad je u pitanju naša beauty rutina. Dio je našeg identiteta i izraz našeg karaktera. Instantno podiže naše raspoloženje i samopouzdanje, a pojedine mirisne note mogu nas instant vratiti u prošlost i u drage trenutke prilikom kojih smo ga nosili. On može dodatno naglasiti naša raspoloženja i posebne trenutke. S obzirom na to da je odabir mirisa vrlo subjektivan, parfemima pristupamo kao malom umjetničkom djelu koje ćemo protumačiti na jedinstven način.

Isprobavanje parfema

Kada je u pitanju testiranje mirisa, stručnjaci savjetuju da je isti najbolje testirati na koži. Pazite da ne isprobate više od tri mirisa istovremeno i imajte na umu da ćete parfemske note najbolje upoznati tek nakon što parfem uistinu zaživi na vašoj koži, što je deset do petnaest minuta nakon nanošenja.

 

 

Parfemske note

Svaka nota u parfemu odnosi se na samostalni izolirani element, no, zajedno kreiraju unikatno djelo koje budi sva čula. Baš kao note u glazbi. Kada pričamo o parfemskim notama, najčešće se govori o višim, srednjim i baznim notama. Kada parfem tek dodirne vašu kožu ili kad ga nanesete na testere, note koje prve osjetite upravo su više note. Zatim dolaze srednje note koje stvaraju miris koji može trajati do par sati, dok su bazne note te koje se najduže zadržavaju na koži.

 

Nanošenje mirisa

Parfem biste trebali nanositi na dijelovima kože na kojima se osjeti puls – iza ušiju, na dnu vrata, na unutrašnjost laktova ili na zglob iznad dlanova. Parfem je jako postojan i na kosi, no, istovremeno je isušuje, tako da je potrebno koristiti mirisne bočice dizajnirane specijalno za upotrebu na kosi. Pokušajte preskočiti nanošenje mirisnih krema za tijelo ako ćete uskoro nanositi parfem i nemojte trljati mjesto na koje ste nanijeli parfem, budući da to mijenja njegovu strukturu.

 

parfem3-slowage365

Čuvanje parfema

S obzirom na to da pojedini mirisi mogu promijeniti svoju strukturu pod utjecajem svjetla, visoke temperature i vlage, preporučljivo je iste čuvati u originalnoj kutiji u ladici u komodi.

 

 

Koncentracija parfema

Razlika između parfema i toaletne vode upravo je u koncentraciji parfemskog ekstrakta što dovodi do dostupnosti mirisa u formi parfema, parfemske vode, toaletne vode, kolonjske vode…

Parfem sadrži najveću koncentraciju mirisa, odnosno najčešće od oko 15-30% parfemskog ekstrakta koji daje veoma intenzivan miris koji dugo ostaje na koži. Zbog toga obično dolazi u manjim pakiranjima. Parfemska voda (eau de parfum) je najpopularnija koncentracija mirisa, budući da obično ima oko 10-20% parfemskog ekstrakta. Njegova cijena je niža nego cijena parfema te dolazi u većim pakiranjima. Toaletna voda (eau de toilette) sadrži oko 4-10% parfemskog ekstrakta te je jako popularna za dnevnu upotrebu, obzirom da ima blažu kompoziciju i intenzitet u odnosu na parfem. Kolonjska voda sadrži najčešće do 5% parfemskog ekstrakta.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Make up trikovi uz koje ćete izgledati svježe i odmorno

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest