Iako je razlika poprilično velika, mnogi ne znaju razliku između suhe i dehidrirane kože lica i tijela. Simptomi se u oba slučaja čine jednaki -zatezanje, perutanje, iritacija, svrbež, peckanje i osjetljivost kože. Ponekad vam se čini da vaša koža ubrzano stari? Vrlo vjerojatno imate suhu ili dehidriranu kožu.

Koja je razlika između suhe i dehidrirane kože?

Mnoge žene povedu se za proizvodima koji vrebaju sa polica u drogerijama i automatski kupuju kozmetičke preparate namijenjene suhoj koži. Ako se koža peruta, važno je naglasiti da to ne mora nužno značiti da je ona suha već može biti i dehidrirana. Razlika između ta dva stanja kože je velika. Da bi mogli odrediti pravilnu njegu, najprije je potrebno utvrditi dijagnozu i stanje kože.

Iako sam termin dehidrirana koža možda zvuči kao loše i teško stanje kože, ono je samo prolazna promjena na koži. Dehidrirana koža je zapravo zdrava koža te ona može biti normalna, suha, masna ili mješovita. Ovakvoj koži nedostaje vode, a ona se jednostavno može nadoknaditi nanošenjem hidratantnih seruma i krema, te dovoljnim dnevnim unošenjem tekućine.

Problem suhe kože je ipak malo složeniji i dugotrajniji. Suhoj koži nedostaju lipidi, a oni su potrebni da se zaštiti i zadrži potrebna količina vode. Njega suhe kože zahtjevna je i traži stalnu brigu i njegu. Za njegu suhe kože potrebno je koristiti kozmetičke proizvode bogatijeg i masnijeg sastava s lipidima koji prodiru u dublji sloj kože.

 

Znakovi dehidrirane kože

Prvi znak za uzbunu jest iritacija, blago crvenilo i osjećaj konstantnog zatezanja kože. Taj osjećaj se javlja samo u određenim situacijama, na primjer zimi, nakon tuširanja, umivanja i slično. U njezi dehidrirane kože treba izbjegavati proizvode masnog sastava jer oni mogu potaknuti stvaranje prištića i akni. Dehidrirana koža se relativno brzo vraća u normalno stanje, vraća joj se mekoća i sjaj, ako se tretira kvalitetnim i učinkovitim proizvodima.

 

Znakovi suhe kože

Konstantan osjećaj zatezanja i hrapavost kože, koža bez sjaja i prerano javljanje prvih bora pokazatelji su suhe kože. Suhoj koži nedostaje vode i lipida. Postoje kozmetički proizvodi prilagođeni suhoj koži koji osim vlažnosti osiguravaju lipide i pomažu joj zadržati vodu. Takve kreme bogatije su teksture i masnije te redovitom upotrebom mogu suhu kožu pretvoriti u normalnu kožu.

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: HPV infekcija – otkrijte virus na vrijeme

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest, Canva