Zasitili ste se klasičnih načina tjelovježbe i osjećate neprebrodivu lijenost pri samoj pomisli na odlazak na aerobik, trčanje ili u teretanu? Jedan od ključnih faktora voljnog momenta je da nam se da raditi to što radimo. Na poslu nužno ne moramo uživati, iako bi bilo poželjno, no u hobijima – moramo. Nema smisla prisiljavati se na vježbanje i pritom mučiti. Pronađite motivaciju u nekom drugom sportu ili vještini i dajte si priliku zavoljeti nešto novo te otkriti talente za koje niste ni slutili da čuče u vama. Možda vam se svidi nešto od navedenog.

EMS trening ili u našem slobodnom prijevodu vježbanje pod naponom

Želite li iskusiti nešto sasvim drugačije, probajte EMS trening – elektrostimulaciju mišića. Vježba se u posebnom odijelu kroz koji prolazi struja niske frekvencije, pod budnim okom trenera i računala. Odijelo je spojeno na računalo pa tijekom treninga ono bilježi podatke o tijelu te vježbanje prilagođava pojedincu. EMS trening je izuzetno učinkovit, što potvrđuje i njegovo trajanje. Za razliku od većine drugih treninga, EMS traje 20 minuta, a prakticira se dvaput tjedno. Već do desetog treninga vježbači će uočiti napredak, kako na muskulaturi tijela tako i na vagi.

Elektrostimulacija mišića već se desetljećima koristi u fizikalnoj terapiji, kod oporavka profesionalnih sportaša i u njihovim treninzima, a posljednjih godina je postala dostupna i rekreativcima.

Kod EMS-a ne postoji opasnost od ozljeda i nema opterećenja za zglobove. Strujom se izaziva kontrakcija mišića i dubinski se djeluje na njih. EMS poboljšava cirkulaciju, “briše” celulit, potiče mršavljenje, jača cijelo tijelo, a osobito dobro djeluje na mišiće uz kralježnicu. Bitno je prije odlaska na EMS trening skinuti nakit i, ukoliko imate zdravstvenih problema, provjerite sa svojim liječnikom smijete li se upustiti u ovu vrstu tjelovježbe. Zdrave osobe, izuzev trudnica, smiju. Za paket od deset dolazaka trebate izdvojiti 1100 kuna.

Ples na svili

Ako, pak, u svoj život želite unijeti malo čarolije, francuskog šarma, igre, ali i adrenalina jer treba imati hrabrosti prepustiti se svili pa svijet pogledati naglavce, dok su noge u zraku, daleko od čvrstog tla, isprobajte ples na svili. Ples na svili je vrsta zračne akrobacije nastala polovicom prošlog stoljeća u Francuskoj, a proslavio ju je Cirque de Soleil. Razvija fleksibilnost tijela i ravnotežu, snagu kako fizičku tako i psihičku, potiče kreativnost i duboko opušta. Cijena se kreće od 200 do 450 kuna, ovisno o broju dolazaka.

 

Spinning

Riječ je o visokointenzivnom treningu na stacioniranom biciklu koji vodi trener, odnosno određuje tempo kojim ćete vrtjeti pedale i sve što ćete uz to još raditi. Spinning je grupno, dvoransko vježbanje u kojemu vas osim trenera motiviraju muzika i “suvozači”. Traje sat vremena i jamčimo vam da ćete se dobro oznojiti, umoriti i potrošiti 500-tinjak kalorija. Spinnig stoji od 200 do 300 kuna na mjesec, ovisno o broju dolazaka.

 

Sportsko penjanje

Penjanje nam je u krvi. Sjetite se djetinjstva i kuda ste se sve verali. Dobra je stvar da stanice pamte pa kad se nađete pred umjetnom stijenom u dvorani instinktivno ćete znati što činiti. U redu, pretjerujemo. Nećete znati što činiti, ali će se u vama probuditi ono razigrano dijete koje se penjalo po stablima i preskakalo ograde i zidove i dobit ćete neopisivu želju da se uzverete uz tu stijenu. Sasvim dobar početak.

Penjanjem jačamo cijelo tijelo i razvijamo ga na način na koji nismo ni slutili da je moguće. Postajemo svjesni važnosti jagodica na prstima, ali i trbušnih mišića i nogu. Osim što je fizički jako naporno, penjanje zahtijeva koncentraciju i fokus. Njime vježbamo biti u trenutku. A kada prvi put ispenjete smjer slijedi nagrada – neopisivo zadovoljstvo. Cijena penjanja kreće se od 100 do 300 kuna na mjesec, a može se dolaziti i po satu, što stoji do 40 kuna.

Postoji bezbroj načina na koji možemo trenirati, steći i održati kondiciju, a time i zdravlje.  Samo jedna opcija ne dolazi u obzir – nevježbanje.

Moglo bi vas zanimati: VIKEND IZLET: Ovaj sretni otok svoju je ljepšu stranu okrenuo od kopna, pa pomalo skriveno nudi užitke za dušu i tijelo

Autor: Slowage365.hr

Foto: Unsplash, Pixabay, Pexels, Helena Verstovšek