Završetak ljeta, naizgled beskonačna lista obaveza koja nas stalno gleda sa radnog stola i mnoštvo iznenadnih situacija plodno su tlo za stres na poslu. Jesen je ispred nas i godina polako izmiče kraju, a stresne situacije i zadaci dolaze jedan za drugim. No, ako želimo sve završiti na vrijeme i to besprijekorno, stresu nema mjesta unutar našeg radnog dana, radnog mjesta, a pogotovo ne kod kuće.

Srećom, postoje razni trikovi koji vam mogu pomoći da se riješite svih negativnih osjećaja koji vas blokiraju u tome da briljirate na poslu. Kako biste osigurali da vaš potencijal doseže svoje maksimume bez ometanja, pretjerane brige, anksioznosti, neodlučnosti i drugih blokada, poslužite se nekim od savjeta u nastavku.

 

Eliminirajte stresne situacije i napravite si timeline

E-mailovi, ljudi koji vas zovu na mobitel ili šalju poruke i opaki rok koji se približava, scenarij je koji vodi do stresne situacije zapanjujućom brzinom. Kako biste preduhitrili ove situacije pokušajte kreirati vremenski period za sve navedene stvari: vrijeme kada ćete odgovarati na mailove, vrijeme kada ćete se čuti s kolegama i vrijeme kada ćete se fokusirati na svoj posao sa slušalicama na ušima, zatvorenih vrata i smanjenih tonova na mobitelu.

 

Zvuči kao cliché, ali – dišite duboko!

Dugi sastanci i stresna prezentacija na kojoj ste htjeli rasturiti mogu kreirati dodatan stres za vas. Kako biste povratili ravnotežu i pobrinuli se da vas cijeli taj osjećaj ne prevlada, uzmite par minuta i duboko udahnite i izdahnite. Tako ćete se osjećati opuštenije, brže ćete vratiti svoj fokus na važne stvari i biti zadovoljni odrađenim poslovima, čak i ako vam je trebalo vječno da aktivirate taj USB stick.

Isplanirajte svoj dan

Iako imate puno obaveza to ne znači da svaki minut, od kad se probudite pa dok ne legnete ponovo navečer treba biti u potpunosti posvećen vašem radu. Kreiranje vremena za pauze, šetnje, ručak, gledanje kratkog YouTube videa koji će vas nasmijati na kraju mogu napraviti puno veći efekt na vašu produktivnost nego stalna izloženost plavom svijetlu i ogromno trošenje energije na neprestani rad.

 

 

Jedite zdravo i spavajte dovoljno

Ove dvije stvari dva su najveća aduta nimalo stresnog dana, a u suprotnom, ako jedete nezdravu hranu i ne spavate dovoljno tijekom večeri, možete se osjećati umorno i iscrpljeno puno ranije nego što bi trebali. To je praktički motivator stresa koji možete spriječiti zdravim grickalicama, voćem i lijeganjem makar 30 minuta ili 1 sat ranije nego inače.

Stresne situacije probajte promatrati objektivno

Iako ste nervozni, ljuti, razočarani ili upravo proživljavate neku drugu negativnu emociju koja vodi do stresa, ogroman efekt ćete napraviti ako izbacite sebe iz cijele priče i pokušate na stvari gledati objektivno. Kako biste tada riješili situaciju u kojoj se nalazite?

Napravite pauzu

Neke stvari nas znaju jako brzo izbaciti iz ritma i natjerati da brzo reagiramo, ako ne i pretjerano reagiramo na stresnu situaciju. No, ako napravite kratku pauzu, udahnete i izdahnete par puta, razmislite o situaciji, tada ćete puno mirnije reagirati i vjerojatno napraviti pravu stvar i donijeti pravu odluku bez nepotrebne burne reakcije na nezgodni splet događaja.

 

Ne stvarajte stres sami sebi

Nekad nam je jednostavno previše stalo do toga što drugi misle i svako pitanje, svaki savjet smatramo napadom i kreiramo nepotreban stres za nas. Kako biste to izbjegli, svaki dan radite na tome na jačanju vlastitog samopouzdanja.

Samo nježno prema sebi

Riječi i rečenice koje govorite sebi važnije su od onih koje dolaze od drugih ljudi. Zato je jako važno da sebe ‘kritizirate’ na pravi način. Negativne misli koje si nakupljate radi zaista nebitne sitnice samo vas usporavaju i kreiraju dodatan stres za vas, dok ispravni kriticizam za neke stvari koje ste mogli bolje napraviti mogu biti svojevrsna motivacija da se dokažete sebi i borite da se stresna situacija riješi.

 

 

 

 

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: 4 praktična savjeta kako biti sretniji na poslu

 

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Canva