Stres je dokazano jedan od najvećih neprijatelja našeg zdravlja i utječe na kvalitetu našeg života. Provjerite u sljedećoj tablici koliko vas život opterećuje kako biste se s vremenom naučili lakše nositi sa svim izazovima. Jer na našem ćemo vas portalu i tome naučiti.

Test na stres

Zaokružite one situacije koje su vam se dogodile u posljednjih godinu dana te na kraju zbrojite bodove. Za događaje koji su se ponovili dodajte isti broj bodova onoliko puta koliko se ponovio.

Smrt partnera                            100 bodova

Rastava braka                             73 boda

Smrt u bliskoj obitelji             63 boda

Odlazak u zatvor                       63 boda

Vjenčanje                                      50 bodova

Nagli otkaz                                  47 bodova

Odlazak u mirovinu                45 boda

Obavezna samoizolacija       45 boda

Bolest člana obitelji                44 boda

Trudnoća                                    40 bodova

Mobbing na poslu                   39 bodova

Novo zaposlenje                     38 bodova

Bračna svađa                           36 bodova

Kraj (početak) školovanja 26 bodova

Promjena navika                   24 boda

Promjena prebivališta        20 bodova

Promjena radnih uvjeta     20 bodova

Uzimanje većeg kredita      17 bodova

Nove prehrambene navike 15 bodova

 

stres05-slowage365

 

Rezultati

  • Više od 300 bodova: Woohoo! Prolazite baš zahtjevno razdoblje života. Nemojte samo čekati, potražite stručnu pomoć da se lakše nosite sa svim izazovima, prakticirajte vježbe disanja i meditaciju i to redovito. Pratite kako se osjećate jer moguće je lakše obolijevanje uz toliku razinu stresa. Nadamo se da ste otporniji na stres od ostalih i da već imate svoje resurse kako se sa svime nosite. Imate li pak lak okidač, pročitajte sljedeću temu.
  • Od 200 do 299 bodova: Ne zavidimo vam nimalo! I vi ste pod velikim opterećenjem i 50 posto su vam veće šanse da se razbolite ako ne shvatite ozbiljno sve što vam se događa. Vježbe opuštanja, oprez kod prehrane i vrijeme samo za vas u kojem vas nitko neće ometati ključni su da smanjite posljedice stresa na vaš imunitet.
  • Od 150 do 199 bodova: Jedna trećina ljudi koji imaju ovaj rezultat sklona je razboljeti se, jer im je imunitet ugrožen. Osim vježbi opuštanja, disanja, masaže, redovitog vježbanja i uravnotežene prehrane, ne štedite ni na unosu vitamina C i minerala za boostanje imuniteta.
  • Manje od 150 bodova: Slobodno si čestitajte!! Među rijetkima ste koji žive pod normalnim opterećenjem i dobre su vam šanse da očuvate svoje zdravlje. Nastavite tako!

 

Tekst: O.M.
Izvor: Forever young, dr. med. Ulrich Strunz, Hena com
Foto: Pexels, Pixabay