Danas je Svjetski dan plesa (29. travnja). Nekima je takav svaki dan, jer bez njega ne mogu zamisliti život. Kakvu sve radost može ples donijeti onima koji ga vole, doznali smo od nekoliko divnih dama koje su s nama podijelile to iskustvo. One istinski uživaju u pokretu i pronalaze svaku dobru priliku da ga izraze, pa makar to sada bilo u dnevnom boravku. 

Ples je i u mom životu velika ljubav. Plesala sam kao mala pred televizorom, pa u školi na ritmici, pa kasnije u amaterskim grupama. Svaki mjuzikl je bio “moj”, dok su se ostala djeca igrala na cesti (dobra su to bila vremena i bit će ih još!). Ovih dana kad pokušavam kod kuće motivirati kći da napiše svu silu zadaća, dođe mi da joj kažem da baš ništa ne treba od toga i da samo plešemo. Nisam još skupila hrabrosti, ali tko zna… Kad čujem plesni ritam, ne mogu ostati mirna i uvijek me čudilo kako netko može. Odmah krene iznutra plesati svaka stanica i brišu se brige, poslovi, sjeta… Ples stvarno ima ljekovit učinak na mene… Dok plešem “punim plućima” mislim da mi nitko ništa ne može i da je moguće sve što poželim. Daje mi neku neobičnu snagu i moć.

 

ples04-slowage365

Što je za tebe ples?

Kad me prijateljica podsjetila da je danas Svjetski dan plesa, morala sam nešto smisliti i za naš portal koji čitatelje želi održati što dulje zdravima i u dobrom raspoloženju. Pa je tako odmah zaplesalo i moje srce zbog ideje. Zamolila sam nekoliko svojih prijateljica da mi napišu što njima osobno ples znači u životu. Dok čitate, dobro razmislite kad ste zadnji put zaplesali i zašto to ne činite češće? S partnerom, djecom, sami, svojim roditeljima, s kim već živite. Mjuza na najjače, ona koju najviše volite i samo plešite!

 

Ples je poezija u pokretu

Marija Kuduzović, prof. talijanskog jezika, sama kaže da će u idućem životu biti plesačica, no da je poznajete, znali biste da je ona to već sada:

Ples je poezija u pokretu. Osjećam ples kao svoje prirodno stanje, trenutak kad izvire moje iskonsko, autentično ja. Ples me ogoljuje, oslobađa svih nametnutih, preuzetih uloga, nesigurnosti. Dok plešem postoji samo bivanje, a izvire ljepota, ženstvenost, ispunjenost pa čak i svrha.
Zabavljam se doma plešući s kćerkom i uživam ju gledati kako ona uživa u plesu.

Ono što joj je još ostala velika želja vezana uz ples, a sigurni smo da će je ostvariti je da nauči plesati tango!

 

 

ples01-slowage365

 

Balet me vraća u balans normalnosti

Predsjednica Hrvatske udruge doula Anita Budak s nama je podijelila svoju ljubav prema baletu:

Ja sam jedna od onih koja na plesnom podiju pleše kao da je sama, plesna ekspresija mi je oduvijek bila najdraža forma slobodnog izražavanja. Nikad se nisam bavila posebnim tehnikama niti stilovima i nisam mislila da je to važno. A onda, u svojoj 34. godini, otkrila sam balet. Krenula sam u svrhu fitnessa u obližnji baletni studio Danzart i kao potpuna početnica zaljubila se u tu formu umjetnosti. Ljubav se razvila potpuno nenadano. Do tog trenutka balet je za mene bio dosadna i nebitna forma, a nakon prvog sata sam shvatila da je to ono što mi treba.
Da bi odradila baletni class, moj um mora biti potpuno slobodan od svega što se događa trenutno. Pokušaji da se tijelo kreće u strogo određenim formama ispočetka je silno tehnički posao, a kada jednom tijelo prihvati to kao drugo stanje, dolazi do potpunog zadovoljstva. Za mene je balet u ove zadnje četiri godine koliko plešem način samoočuvanja od suludog tempa zaposlene supruge i majke troje djece. U mome poslu nepredvidljivost je zakon, a balet me vraća u balans normalnosti. A ne zovu me uzalud u mome studiju Balance Lady!
ples02-slowage365

Ples je sidrište i sloboda

Za urednicu, Natašu Ozmec, ples je sloboda, kreativnost, stvaranje, istraživanje:

Kad plešem, ona prava ja, koja inače čuči u meni, šuti i gleda i sluša što govorim ili radim, mislim – poleti. Duša mi leti, a ja sam kod kuće, i svijet je moj dom. Ples je za mene sidrište i sloboda. Zaista volim baš sve vrste plesa i voljela bih ih sve isprobati, narodne, naše i svih kultura, ali najviše volim plesati bez pravila i ograničenja, samo pustiti tijelo da slijedi glazbu, kamogod da to vodi. Plešem s djecom i nadam se da će i ona u plesu pronaći ljepotu koju ja vidim.

 

Ples je najbolji put za zdrav i sretan život

Jasna Donadić, bacc. physioth iz Centra Fizio Gym kaže kako je ples je za nju zdravlje – mentalno i fizičko:

Za slobodno i kreativno plesanje potrebna mi je glazba koja me potakne i vodi. Sada najviše volim zadane korake i to malo bržeg ritma za održavanje kondicije. Ples je jako važan u svim fazama života, a naročito u djetinjstvu i to od rođenja (čak i u trudnoći). Preporučujem mamama da plešu sa svojim bebama, jer se tako povezuju s njima i poboljšavaju razvoj mozga i tijela. Ples je zato najbolji put za sretan i zdrav život.

 

ples05-slowage365

 

Ples je uvijek prije izabrao mene

Ivana Balić, voditeljica plesa u Udruzi Lemur, s nama je podijelila svoju neizmjernu ljubav prema plesu koji prakticira od djetinjstva:
Još u vrtićkoj dobi, kada bih na televiziji vidjela da se pleše, odmah bih počela i ja. Tako da je obitelj odmah shvatila da taj potencijal treba i školovati. Uskoro krećem s plesom u različitim školama, centrima, a kasnije učim i kod nas i u inozemstvu različite stilove. I uvijek želim još učiti. Iako sam se u mladosti bavila i glumom i pjevanjem, te sam završila studij novinarstva i studij predškolskog odgoja, ples sam održavala kako plešući, tako i podučavajući, ali sa strane, ne u prvom planu.
A onda me krajem mojih tridesetih godina uhvatila panika da ne radim ono što istinski osjećam – da dajem poduku plesa svim generacijama. I usudila sam se, jer znala sam “sad ili nikad”.
S kreditom nad glavom i u godinama koje idu prema zrelosti, bilo je to hrabro. No moj mi je životni partner dao punu podršku, a vitiligo koji mi se pojavio na koži kao da mi je govorio: kreni više raditi samostalno ono što voliš i bez stresa.
Imala sam sreću da sam u DV Trešnjevka već vodila ritmiku i ples i da se to nastavilo pod okriljem Lemura, udruge u kojoj sam voditeljica plesa. Htjela sam dovesti u Hrvatsku i nešto plesno za one najmanje. Postigla sam partnerstvo i preuzela franšizu Intellidance, a kasnije sam i dalje ulagala u edukaciju. Završila u Seattleu za instruktoricu BrainDance i kreativnog plesa po metodi čuvene plesne pedagogije Anne Green Gilvert. 
Ivana vodi radionice za bebe i malu djecu s pratnjom, vrtićance, školarce i odrasle, posebno programe za 40+ po toj metodi i već tri i pol godine živi svoj plesni san. Karantena joj je teško pala i gotovo svaku noć sanja svoje plesne grupe. Do tada pleše, jer za nju je ples sastavni dio nje same. A ono što je najviše veseli je kad tu ljubav uspije prenijeti na svoje male i velike plesače. Kako bi rekla Ivana: Ples čini život životinijim!
Ivana ples01-slowage365
Pripremila: Ivančica Tarade
Foto: privatni album, Pexels, Unsplash, Pixabay