Sreća je nešto čemu svi težimo. Svatko je pokušava pronaći na svoj način. Jedan od njih je u darivanju. Ne onome koje vežemo uz rođendane i blagdane, ne onome koje je nužno skupocjeno, već onom neočekivanom, od ljudi iz naše blizine ili možda daljine koji nam tim putem govore: Nisam te zaboravio! To mogu biti i riječi i pjesma i osmijeh i cvijet… 

Mi vam danas darujemo ulomak iz knjige Zagrebi sivu talentirane Nataše Jukić koja ima sjajnu sposobnost probuditi u ljudima ono najbolje i najtoplije. Knjigu vam svakako savjetujemo da pročitate jer nakon nje više ne biste trebali biti isti…

 

sreca1-slowage365

Nataša Jukić, književnica

 

Proslijedi.
Proslijedi ponekad taj dobar osjećaj koji ti se slio niz leđa poput vode tekućice na koju si navikao. Koju svojataš kao prirodnu i ne znaš za led. Proslijedi koju pohvalu onom do sebe. Reci ženi da je posebno lijepa u te neke dane… Kako joj voliš sijede kose jer ti je dozvolila da baš uz tebe postoje, zahvali joj za obroke (pa i one presoljene i nesoljene), za ljubav.
Reci čovjeku da si uz njega sigurna i kako si mu u pogledu ušuškana kao u utrobi majke. Pokaži mu da znaš koliko vrijedi svaka kap znoja koja ga umije dok vam kruh donese. Djetetu podaj milovanja. Lijepu riječ ohrabrenja, što te košta? Proslijedi. Ono dobro što ti je u porama, još otkad si sam bio dijete. Obrisane suze, povijena koljena, makar i klimava uvjerenja o ljepoti svijeta – proslijedi.

 

Sve to dobro što te taklo, šalji dalje

Pregledaj malo svoj dom. Koliko te stvari samo opterećuje. Svi ti predmeti koji ti možda ne znače ništa, a drugome bi svijet okrenuli. Znaš da tvoja prijateljica žudi za tim svijećnjakom, jer joj je svijetlo potrebno u mraku u kojem je zaglavila, proslijedi. Daj! Neka bude od srca.

Prepuni ormari nad kojima šiziš svakog dana kako nemaš što obući… a unutra šal za Sandru (koja voli da je toplo preko štitnjače, haljina u koju odavno ne staneš, a Maja ide na prvi rendes nakon bolnog razvoda i njoj je kao salivena… Proslijedi. Školske udžbenike svog djeteta od lani, školsku torbu koja je još dobra, odjeću, torbe… Sadnice biljki koje ti tako uspješno ploda daju svake godine, sjeme koje vrijedi.
Sobe okupirane igračkama koje kupe prašinu i odavno se vaša djeca s tim ne igraju, a druga djeca žude za Bobom graditeljem kojeg više nema u dućanima. Naučite djecu dok su mala i postat će im to nešto najprirodnije na svijetu.

 

sreća03-slowage365

 

Imaš neku dobru priču koja ti je pomogla? Ispričaj je kome misliš da treba. Preporuči knjigu, dobar film koji te presložio u neku bolju tebe. 

Ne svojataj. Prolazni smo na ovome svijetu. Neće nas pamtiti po suknjama, torbama, po 35 vaza za cvijeće koje nam pune police. Pamtit će nas po onome što smo im slili niz leđa poput vode tekućice, pogotovo one lijepe i tople na koju možda nisu navikli. Ostavi trag. Privikavaj ovaj svijet na bolje.
Budi čovjek. Proslijedi!

 

sreća04-slowage365

 

Zagrebi sivu-slowage365

Tekst: Nataša Jukić
Pripremila: O.M.

 

Foto: privatni album, Unsplash