Bazga je u punom cvatu i stvarno bi bilo šteta da ne isprobate ovaj jednostavni recept za ukusan sok od bazge. Pravo je vrijeme da ove divne mirise i okuse bazge pripremite i pospremite za naredne mjesece.

Sok od bazge radi se na vrlo jednostavan način, a potrebno vam je tek nekoliko cvjetova bazge koje ćete u prirodi prepoznati po osebujnom mirisu koji ne može proći neopaženo. Bazgin cvijet pronaći ćete u raznim dijelovima prirode, a njegov izgled nemoguće je promašiti jer se radi o velikim cvjetovima koji su puni malih cvjetića bijele boje. Cvjetovi bazge beru se u komadu  i bitno je pripaziti da vam se mali cvjetovi ne truse. Bazga je osebujnog i za neke teškog mirisa i upravo zbog toga ga neki vole, a neki ne. Branje se preporučuje za vrijeme sunčanih dana, a berite cvjetove koji nisu u doticaju s ispušnim plinovima ili nekim drugim zagađenjem iz okoliša.

 

sok_od_bazge_slowage365_1

 

Bazga je biljka s ljekovitim svojstvima koja je odličan saveznik za jačanje imuniteta. Olakšava simptome astme, ublažava alergije uzrokovane peludi i pomaže kod kožnih osipa.

Sok od bazge – recept

Ovaj recept je vrlo jednostavan i s njime ćete dobiti sok od bazge kao iz bakine kuhinje! Ove mjere dovoljne su za oko 7 litara soka.

U svakom slučaju možete koristiti omjer: 10 cvjetova – kila šećera – litra vode.

Sastojci:

  • 40 velikih cvjetova bazge
  • 4 kg šećera
  • 4 limuna
  • 8 paketića limunske kiseline
  • korica i sok od limuna

Postupak pripreme:

  1. Cvjetove očistiti od eventualnih nametnika ili suhih listova, staviti u veliku posudu, dodati šećer, koricu limuna, sok od limuna i limunsku kiselinu, koricu od limuna i sok od limuna. Preliti s vodom kao što je navedeno iznad. Ostaviti 24 sata pa onda procijediti.
  2. U velikom loncu dobro iskuhati staklenke šireg otvora ili ih zagrijati u pećnici.
  3. Procijediti sirup kroz gazu, uliti u boce i dobro zatvoriti. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

 

sok_od_bazge_slowage365_2

 

Imajte na umu da je šećer prirodni konzervans, a ako u sok stavite malo veću količinu šećera možete biti sigurni da će se sok teško pokvariti i da ga je samo potrebno čuvati u pravilnim uvjetima. Ipak, ako planirate napraviti dijetalnu verziju soka, riskirate kasniju kvarljivost sirupa.

Možda bi vas mogao i zanimati recept za bezgrešne kekse s medom.

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Canva, Pixabay