Bezgrešni keksi bez šećera s medom, tahinijem i sezamom

Znate one dane u mjesecu kada ste čvrsto odlučili da više nikada u usta nećete staviti baš ništa slatko, ali jednostavno imate ozbiljnu “apstinencijsku”” krizu?! Ne morate se zavaravati slanim zalogajima, nalijevati velikim količinama vode ili se služiti tko zna kakvim neobičnim trikovima, već se, bez imalo grižnje savjesti, možete zasladiti bezgrešnim slatkišem u kojem nema dodanog šećera. A ako još volite i egzotične okuse Bliskog istoka i sjeverne Afrike onda ćete se sigurno zaljubiti u ovu kombinaciju meda, sezama i tahinija. Tahini, glatka i gusta smjesa od mljevenih sezamovih sjemenki, prirodan je izvor energije i zdravlja, prepun željeza, kalcija i kalija.

Osim izvrsnih namirnica prednost ovog neobičnog keksića, odnosnog ovog recepta je što je za njegovu izradu dovoljna samo jedna veća zdjela. Nema šećera i nema dodatnog pranja posuđa, može li bolje od toga?! A sada krenite s pripremama i zaronite u novi svijet slatkiša bez dodanog šećera.

Sastojci za cca 30 keksića

300 grama oštrog brašna

150 grama maslaca sobne temperature

Prstohvat soli

Pola žličice sode bikarbone

200 grama tahinija bez soli i šećera (pasta od sezama koju možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane)

70 grama meda

1 žličica ekstrakta vanilije

50 grama sezama (možete upotrijebiti samo bijeli sezam ili kombinaciju bijelog i crnog sezama, 25 grama od svakog)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa i pripremite dva ravna lima za pečenje na koje ste stavili papir za pečenje.

U jednu veću zdjelu stavite maslac narezan na kockice i brašno. Trljajte rukama maslac i brašno sve dok ne dobijete mješavinu nalik mrvicama. Zatim dodajte sol i sodu bikarbonu. Sve dobro izmiješajte i zatim postupno dodajte ostale sastojke: med, tahini i ekstrakt vanilije. Potrudite se rukama dobro izmiješati sve sastojke (nemojte koristiti mikser) sve dok ne dobijete prilično ljepljivu i vlažnu smjesu. Bez brige, smjesa će vam možda na prvi mah izgledati čudno, ali nemojte dodavati ekstra brašno ili tekućinu.

Na jedan tanjurić istresite sezam. Zagrabite komadić smjese i pokušajte rukama oblikovati kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu dobro uvaljajte u sezam dok nije pokrivena cijela površina. Stavite ih na lim za pečenje pokriven papirom za pečenje i lagano dlanom spljoštite prema dolje. Napravite razmak među kuglicama barem 5 centimetara. Pecite od 10 do 15 minuta, sve dok vaši keksi bez šećera ne poprime zlatno-smeđu boju. Pustite ih da se dobro ohlade (nemojte se prestrašiti jer dok su vrući su prilično krhki i lako se mrve) i zatim uživajte u totalno bezgrešnoj slastici bez dodanog šećera.

Napravite dvostruku količinu i ponudite ih kolegama na poslu

Okus je prilično neočekivan i nećete se moći odlučiti radi li se o slatkim ili slanim keksićima jer svaki zalogaj kao da priča neku novu priču. Tahini im daje im poseban, egzotičan okus koji je jednostavno neodoljiv svim ljubiteljima sezama, kuhinje Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Keksiće u hermetički zatvorenoj posudi možete čuvati nekoliko dana (naravno, ako se vi i vaši najdraži, uspijete suzdržati da ih ne pojedete baš sve isti dan). Ova neobična poslastica izvrsno ide uz kavu, ali i uz čaj s mlijekom ili možda Chai Latte.

Možete napraviti i duplu količinu keksića te ih ponuditi djeci kao poslasticu za vrijeme školskog odmora ili oduševiti kolegice i kolege na poslu za vrijeme pauze. U svakom slučaju, jednom kada probate ove neobične keksiće, poželjet ćete ih jesti barem jednom tjedno, ako ne i svaki dan!

ISPROBAJTE I SUPERBRZI RECEPT ZA JUHU OD BROKULE!

Autor: Željka Raić

Foto: Pixabay, Unsplash