Sirovi kakao jedna je od fantastičnih namirnica prirode, koja zbog sadržaja minerala i široke lepeze jedinstvenih i različitih sastojaka s pravom nosi ime superhrana.

Nutritivne vrijednosti sirovog kakaa

Sirovi kakao ponosni je broj jedan izvor magnezija, jer ga sadrži više od bilo koje druge hrane na svijetu! Baš kao što sadrži najveću koncentraciju antioksidansa od bilo koje hrane u svijetu!

Iznimno je bogat ovim elementima:

 • Krom – pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi.
 • Anandamid – molekula blagostanja. Pripada klasi bioaktivnih lipida. Stvara osjećaj radosti, velikog zadovoljstva, opuštenosti, regulira raspoloženje, apetit i spavanje, a vjeruje se da igra značajnu ulogu u hormonskoj ravnoteži reproduktivnog sustava.

 • Teobromin – pomaže kod srčanih bolesti kao što je angina pectoris i prevenira infarkt. Dobar je diuretik te snizuje visoki krvni tlak.
 • Mangan – pomaže stvaranju vezivnog tkiva, kostiju, utječe na zgrušavanje krvi i spolne hormona. Također sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, apsorpciji kalcija, regulaciji krvnog šećera, moždanoj i živčanoj funkciji.

sirovi kakao02-slowage365

 

 • Cink – nalazi se u mozgu, mišićima, kostima, bubrezima, jetrima, prostati i oku. Presudan za održavanje jakog imuniteta, proizvodnju proteina i DNK, u trudnoći i kod djece za rast i pravilan razvoj, zacjeljivanje rana te osjeta mirisa i okusa.

 • Bakar – mineral koji je tijelu potreban za stvaranje hemoglobina, mijelina, kolagena i melanina. S vitaminom C sudjeluje i u proizvodnji elastina. Bakar može djelovati i kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala te kao pro-oksidans u stvaranju slobodnih radikala koji sudjeluju u razvoju Alzheimerove bolesti i cervikalne displazije.
 • Omega-6 masne kiseline – esencijalne masne kiseline. Zajedno s omega-3 masnim kiselinama ključne su za razvoj moždanih funkcija, rast i razvoj, stimuliraju rast kose i kože, zadržavaju zdravlje kostiju, reguliraju metabolizam i održavaju reproduktivni sustav.

 • Fenetilamin (PEA) – neurostimulator i neurotransmiter našeg središnjeg živčanog sustava. Kemijski spoj sreće i zadovoljstva kojeg tijelo proizvodi kada smo zaljubljeni.

 • Triptofan – esencijalna aminokiselina.
  Glavna mu je uloga izgradnja proteina (bjelančevina) te serotonina (regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja). Kada je u ravnoteži daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Previše ili premalo serotonina dovodi do abnormalnih mentalnih stanja, poput depresije. Smatra se da ima ulogu u patogenezi migrene, melatonina (hormon kojeg proizvodi epifiza) i niacina (vitamin B3 koji je potreban za konverziju ugljikohidrata u masti i razgradnju alkohola. Regulira razinu kolesterola).
 • Serotonin – vidi pod Triptofan.
 • Kalcij – najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Neophodan za izgradnju kostiju (štiti od osteoporoze) i zubi, grušanje krvi, prijenos živčanih impulsa te kontrakciju mišića.
 • Vitamina A, B, C i E

Suprotno od popularnog vjerovanja kakao sadrži vrlo malo, ako uopće, kofeina. Klinički je dokazano da kakao ne podiže šećer u krvi na jednak način kao napitci koji sadrže kofein. Kakao je također vrlo učinkovit u prirodnom podizanju energije.

Prema kineskoj medicini, kakao je povezan sa srcem, bubrezima i slezenom te na njih povoljno utječe.

Uživajte bezbrižno u svom kakao napitku, no pobrinite se da to bude sirovi kakao bez dodataka šećera.

 

Tekst: Gordana Vučić, fitoaromaterapeutkinja

Foto: Unsplash, Pixabay