Sijeda kosa nastaje kad nestane kemije…

Otkako postoji boja za kosu sijeda kosa nikada nije bila više u modi. Kontradiktorno, sive palete boja potaknule su žene da prihvate svoje sjedine. Sijeda kosa postala je modni must have, a “granny hair” postao je trend koji su prigrlile žene dilje svijeta. Internet je, pak, prepun svjedočanstava i online dnevnika žena koje svoju fazu puštanja sijede kose dijele s cijelim svijetom putem blogova i društvenih mreža. Neke se žene odlučuju preko noći prekinuti bilo kakve veze s bojom i kemikalijama i jednostavno pustiti kosi da izraste. Za taj drastični korak doista morate pogoditi pravi trenutak i razmisliti kako ćete to izvesti. Postavite si nekoliko važnih pitanja:

Imam li dovoljno sijedih?

Najprije odredite imate li dovoljan udio sijedih. Primjećuje li vam se izrast već dva tjedna nakon bojenja, kao sijeda pruga, vjerojatno ste kandidat za prestanak bojenja. Da biste točno vidjeli koliko je sijedih zastupljeno, morat ćete pauzirati od bojenja barem mjesec dana.

Što ako to nisam ja?

Ako nakon probnog puštanja izrasta razočarano zaključite da vam se vaša prirodna boja ne sviđa ili da nemate dovoljno sijedih, odgodite proces na neko vrijeme. Možda treba proteći još neko vrijeme da se kosa prošara bijelim vlasima i da u cijelom procesu vidite smisao. Ne osjećajte krivnju ako opet posegnete za bojom jer mislite da nećete biti dovoljno privlačni. Jednostavno, ako vi mislite da to još nije to, pričekajte.

Sijeda kosa 01 - SLOWAGE365

Je li pravi trenutak za promjenu?

Ako biste vrlo rado odbacili boju, ali se spremate na proslavu godišnjice mature, pozvani ste na svadbu ili želite nekoga jednokratno impresionirati, to nije razlog da odustanete od svoje nakane. S druge strane, ako sumnjate u to da ćete biti manje konkurentni u natječajima za posao, nazvali bismo to ozbiljnim razlogom zašto još malo pričekati ili se odlučiti za svijetliju boju koja će lakše trpjeti izrast.

A sad u akciju

Lako je maskirati izrast dva-tri mjeseca pa se kratko ošišati, ali što ako se ne želite se odreći svoje duge kose? Puštanje kose traje barem godinu i pol do dvije godine ako nosite dulju kosu i ne želite se šišati. Stoga morate imati barem nekakav plan da u tom razdoblju izgledate što manje neobično, osobito na poslu. Nećemo lagati, na tom putu ćete željeti pokleknuti više puta. Sad već možemo govoriti o velikom broju iskustava koje su žene podijelile na mrežama i svaka se snalazi na svoj način.

Izrast prvih nekoliko mjeseci izgleda kao da ste se zapustili. Možete se zamaskirati maramom, širokim rajfom ili proizvodom za prekrivanje izrasta. Nijedan način nije idealan i ima svoje nedostatke, ali će vam pomoći da što bezbolnije prođete ovu početnu fazu. Dajte si vremena da se i sami naviknete na svoju novu boju koja će kroz koji mjesec zavladati vašom glavom. Neke se žene odlučuju na to da najprije puste sijede pramenove oko lica, dok ostatak kose i dalje boje.

Sijeda kosa 02 - SLOWAGE365

Kad donesete čvrstu odluku, sijeda kosa neće biti bauk

Tako si najbolje mogu predočiti svoj budući izgled. Zanimljiva je ideja da bojite samo tjeme, dok iznad ušiju i na potiljku puštate kosu da raste te ujedno imate jasnu predodžbu što se zbiva s izrastom. Ovo vam omogućuje skrivanje sjedina u prvotnoj fazi izrasta, a kad dođe red na tjeme, moći ćete već izraslu kosu prebaciti preko sredine glave praveći duboki razdjeljak. Jedna je vloggerica došla na zamisao da boji samo jednu stranu glave i sakriva izrast tako da prebaci obojeni dio kose preko neobojenog dijela.

Druga se dosjetila nositi tupe u početnoj fazi izrasta, kako bi pustila kosu da dovoljno naraste i zatim je ošiša. Neke se žene odlučuju na pletenice, kosu skupljenu u rep ili punđu kako bi zamaskirale prijelaz i zapravo na zanimljiv način istaknule svoju “dvobojnost”. Dakle, važno je da ste čvrsto donijeli odluku jer jedino tako ćete izdržati mjesece izazova koji su pred vama. Želimo vam na tom putu uživate podršku i otkrijete svoju originalnu sebe.

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Pixabay, Pexels, privatni album