Krevet ili kauč su mjesta za odmaranje i spavanje, a danas nam se često desi da upravo oni postanu naše radno okruženje i radni prostor koji može imati negativan utjecaj na produktivnost, spavanje i naše mentalno zdravlje.

Koliko god bismo nekad voljeli imati određeni radni prostor koji nije naša spavaća soba ili dnevni boravak, ponekad ga jednostavno nemamo. Bilo da se radi o malom prostoru za rad, pokušaju rada tamo gdje se mališani igraju, ili dijeljenju prostora sa partnerom kome je dnevna soba potrebna za konferencijski poziv, ponekad vam je jedina mogućnost rad u krevetu ili na kauču.

Ako vam rad iz kreveta odgovara, to je sasvim prihvatljivo i potpuno izvedivo, ali uz važne organizacijske smjernice. Evo kako ovaj način rada možete najbolje iskoristiti.

 

 

Odredite si vrijeme za odmor i vrijeme za rad

Koliko god bilo primamljivo odgoditi alarm do 8:30 ujutro kako biste što kasnije započeli radno vrijeme i pri tome ostali ušuškani u svojom toplom krevetu ne upadajte u vlastitu zamku. Naime, u interesu bolje organizacije i određivanja vremena spavanja i radnog vremena, ustanite rano i uradite jutarnju rutinu kako biste signalizirali svom mozgu da je vrijeme da se pokrenete. Nakon umivanja i beauty rutine, kad se vratite u svoju sobu, pretvorite je u radni prostor. Otvorite rolete da biste propustili svjetlo, pospremite krevet, presvucite se u odgovarajuću odjeću za rad od kuće, postavite svoj omiljeni popis pjesama za produktivnost i krenite.

 

 

Pripazite na držanje tijela

Iako je sjedenje u krevetu ili na kauču dobra alternativa ležanju na ravnom mjestu, ovaj položaj nudi malo i nedovoljno potpore za leđa. Jastuci za leđa pomoći će vam poboljšati vaše držanje i apsolutno su neophodni za rad iz vašeg kreveta.

 

 

Napravite raspored za pauze

Kao i sjedenje cijelog dana za stolom, dulje sjedenje u vašem improviziranom radnom kutku u krevetu može utjecati na zdravlje. Ustajanje i kretanje bilo gdje od svakih pola mogu biti korisni u borbi protiv inače neaktivnog radnog dana. U planer zabilježite pauze za istezanje i šetnju tijekom dana kako biste ublažili pritisak na kralježnicu i kako bi krv i endorfini normalno cirkulirali.

 

Večernja rutina

Kad završite vaš radni dan, očistite radni prostor i priuštite si promjenu okruženja kako biste se fizički i mentalno opustili od radnog dana. Baš kao i kod jutarnje rutine, uradite vašu večernju rutinu koja će vam pomoći da se dodatno opustite i da svom umu i tijelu signalizirate da je vrijeme za spavanje. Prigušite svjetlo, obucite pidžamu, upalite mirisnu svijeću i kreirajte opuštajuće trenutke poput čitanja ili slušanja pozitivnih podcastova. Potrudite se da izbjegavate društvene mreže u tom trenutku jer vaše oči i um također zaslužuju predah.

 

 

Moglo bi vas zanimati: 8 toksičnih načina ponašanja kojima odmah trebamo reći stop

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash