Samopoštovanje i samopouzdanje, riječi su koje koristimo svakodnevno. Radi se o dva koncepta koja se često koriste kao sinonimi, no, postoji razlika među njima. Kako ih razlikovati, objasnila nam je psihologinja Maja Miljanović.

Samopoštovanje i samopouzdanje – u čemu je razlika?

Samopouzdanje se odnosi na to koliko mi mislimo da nešto možemo ili ne možemo. Mislim li da mogu završiti faks, brinuti se za dijete, održati prezentaciju itd. Samopoštovanje se odnosi na to da li se volim i poštujem ili ne.

Oba konstrukta možemo sagledati kao kontinuum..od potpunog DA- ja to mogu! i da- volim se uvijek, bez obzira na probleme!..pa do NE- ja to ne mogu, ja se ne volim zato što sam učinila neku pogrešku itd.

Kada je čovjek stabilan, on/ona vjeruje da može sve postići uz trud, napor, vježbu te čak i da ne uspije, i dalje će se voljeti i misliti za sebe da zaslužuje sreću i obilje. Također, ukoliko čovjek ne voli sebe vrlo lako može upasti u depresiju. Mnogi od nas imaju promjene raspoloženja te je normalno da se izmjenjuju faze kad se osjećamo loše i faze kad se osjećamo dobro. Ako ostanemo na duži period „blokirani“ u sniženom raspoloženju, tada nam je potrebna pomoć. Kako prevladati depresiju i depresivno raspoloženje saznajte ovdje.

S druge strane, osobe koje pate od psiholoških teškoća imaju “poljuljano” samopouzdanje i/ili samopoštovanje. Ono što ja često susrećem u svom radu jest da osobe imaju relativno OK samopouzdanje, a jako nismo samopoštovanje. Neke osobe, iako imaju završen faks, doktorat, super posao i obitelj- i dalje ne vole i ne prihvaćaju sebe. Znači, samopouzdanje im je visoko dok je samopoštovanje i dalje jako nisko…

 

samopostovanje_slowage365_2

Bez obzira na okolnosti ne gubite svoju vrijednost

Ovdje ću navesti riječi svog prijatelja Janka Razumića koji kaže: “Ako želimo nekome pokloniti novčanicu od 500 kuna vjerujem da će je taj netko vrlo rado prihvatiti. Ako tu istu novčanicu zgužvamo, hoće li je taj isti opet željeti prihvatiti? Naravno da hoće. Ako je tako zgužvanu bacimo na pod i stanemo na nju cipelom, hoće li je i tada željeti? Sigurno hoće. Ako je nakon toga bacimo u blato, hoće li je taj isti obrisati i uzeti? Naravno da hoće. Zašto? Zato što ni u jednom od ovih slučaja novčanica nije izgubila svoju vrijednost! Tako i čovjek, što god da se desilo i ma koju situaciju prošao i životni izazov, mora shvatiti da bez obzira koje okolnosti bile ne gubi svoju vrijednost…”

 

samopostovanje_slowage365_1

 

 

 

 

 

Tekst: Dr. sc. Maja Miljanović, dipl. psiholog, KBT terapeut, vlasnica obrta EMPATHO

Foto: Unsplash