Ako se brinete o svojoj koži i posebnu pažnju pridajete svome licu, zasigurno znate da ne postoji bolji tretman za održavanje elastičnosti kože i izbjegavanje bora od retinola. Danas vas upoznajemo sa retinolom i retinoidima. Što je zapravo retinol i na koji način briše bore, saznajte u nastavku.

Vrlo mali broj sastojaka raznih beauty proizvoda može zadovoljiti visoke i stroge kriterije naše kože. U kombinaciji tih sastojaka počasno mjesto pronašao je i retinol, poznat i kao vitamin A.

Šta su retinoidi?

Retinoidi predstavljaju različite oblike vitamina A koji aktiviraju prirodnu aktivnost retinola. Retinol, jedan od najvažnijih spojeva u njezi kože dokazano stimulira izmjenu stanica kože, dovodi do pojačanog lučenja kolagena i elastina čineći našu kožu gušćom i bez bora, akni te ostalih nepravilnosti.

 

 

Retinol našoj koži omogućava transformativne efekte i pozitivne promijene. Među dokazanim efektima su povećanje gustoće i elastičnosti kože, pospješuje sintezu kolagena kao i zadržavanje vode u koži te smanjenje vidljivosti bora i linija.

Kada možemo vidjeti prve rezultate?

Retinoidima treba barem 6 tjedana, a često i dulje da bismo vidjeli prve rezultate. Na ovo treba gledati kao na zdravu prehranu ili neku tjelesnu aktivnost koja od nas zahtjeva disciplinu, ali garantira nam rezultate.

 

 

Niti jedan kozmetički proizvod za kožu u fazi starenja neće djelovati tako dobro kao proizvod koji sadrži retinoide. Serumi i kreme koji sadrže retinol moraju imati adekvatno pakiranje, jer upravo ono je presudno za skladištenje retinoida. Kada kupujete sredstvo koje sadrži retinol, pripazite da je pakiranje kvalitetno i da štiti od prolaska svjetla i zraka.

Šta treba izbjegavati, a šta je dobro u sastavu?

Tijekom nanošenja retinoida, a pogotovo u procesu adaptacije, treba izbjegavati sve AHA i BHA, visoke koncentracije vitamina C u obliku askorbinske kiseline. Također, treba izbjegavati sve proizvode koji sadrže esencijalna ulja, prirodne ili sintetičke parfeme i veliku koncentraciju alkohola.

 

 

Sa druge strane, odlična podrška tretmanu kože sa retinoidima može biti vitamin B3, najčešće označen kao niacin ili nikotinamid, potom vitamin E, ekstrakt zelenog čaja, bisabolol i drugo.

Kako koristiti retinoide?

Proizvode koji sadrže retinol koristite isključivo onako kako je navedeno u uputama ili kako vam je savjetovao vaš dermatolog. Nakon što lice očistite tonikom, kremom ili micelarnom, pustite da vam se koža osuši u potpunosti. Malu količinu seruma s retinolom utrljajte u kožu lica, fokusirajući se na čelo, dio oko usta i ispod očiju.

Budući da retinol potiče proizvodnju novih kožnih ćelija, on također ubrzava umiranje starih ćelija na koži. Preporučujemo vam da uključite piling lica jedan do dva puta tjedno kako biste smanjili reakciju na retinol. Reakcija se najčešće javlja kada ga tek počnete koristiti i dok se vaša koža ne privikne.

 

Nakon što ste nanijeli retinol i on se upio u vašu kožu, nanesite umirujuću hidratantnu kremu. Pokušajte pričekati barem 20 minuta prije nego primjenite neki proizvod, kako biste koži osigurali potrebnu koncentraciju retinola.

 

Moglo bi vas zanimati: Staračke pjege i hiperpigmentacija – kako ih se riješiti prirodnim putem

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest, Canva