Bez obzira na tip vaše kože vanjski utjecaji tijekom godine mogu ostaviti neželjene posljedice kao što su crvenilo, suha koža, akne i bore. Svi imamo svoje omiljene trikove u našoj svakodnevnoj beauty rutini za zdrav i blistav izgled kože, a jedan od poželjnih sastojaka koji se nalazi na vrhu liste svih stručnjaka za njegu kožu je retinol. Kako ovaj skincare sastojak djeluje i zašto ga mnogi ističu kao omiljeni anti-age sastojak, otkrijte u nastavku. 

 

Što je retinol i koji su njegovi benefiti u njezi kože?

Retinol je derivat vitamina A koji se koristi u kremama, serumima i losionima. Budući da može prodrijeti u dublje slojeve kože, kroz eksfolijaciju kože potiče njeno obnavljanje i stvaranje kolagena. Ima učinak omekšavanja i smanjivanja sitnih linija i bora te poboljšanja teksture, tonusa i zategnutosti kože, što rezultira svježim izgledom lica. Sastojak je učinkovit u smanjenju pora, liječenju pigmentacije i ožiljaka od akni.

 

 

Kojim tipovima kože odgovara retinol? 

Retinol mogu koristiti svi tipovi kože, ali dame s masnom i kombiniranom kožom ih podnose bolje; dok suha i osjetljiva tipovi koža zahtijevaju više opreza. Dermatolozi savjetuju damama s osjetljivom kožom da postupno uvode proizvod s retinolom u maloj koncentraciji u svoju rutinu njege kože i obavezno koriste kreme za lice s visokim SPF faktorom u jutarnjoj rutini.

 

 

Kada i koliko često trebate koristiti retinol?

Svaki tip kože mora poduzeti odgovarajuće mjere opreza pri izlaganju suncu dok koriste retinoide. Ne samo da je koža tretirana retinoidima super osjetljiva na UV zrake, već sunčeva svjetlost čini proizvod manje učinkovitim.
Dermatolozi preporučuju stavljanje proizvoda s retinolom na lice prije spavanja i dodavanje SPF-a svojoj jutarnjoj rutini kako biste spriječili bilo kakvu osjetljivost i moguću pigmentaciju uzrokovanu suncem.
Možete započeti sa primjenom dva puta tjedno, a nakon otprilike tri tjedna, ako vaše lice dobro podnosi ovaj sastojak, upotreba se može povećati. Imajte na umu da navikavanje na kremu/ulje/serum s retinolom može potrajati nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci.

 

 

Način nanošenja retinola?

Jednostavno nanesite količinu veličine graška na lice tri puta tjedno i nježno masirajte dok se krema/serum ne upije. Greška koju naprave mnoge dame jeste da odmah nanesu previše proizvoda (jer misle da je više bolje), ali dovoljna je samo mala količina za cijelo lice. Čak i ako ga racionalno koristite, retinol može biti prilično suh i zato dermatolozi preporučuju nakon njegovog korištenja, nanijeti hidratantnu kremu neposredno prije spavanja.

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Canva