Osnovno obilježje perfekcionizma je tendencija prosuđivanja vlastite vrijednost na osnovu postizanja ili nepostizanja visokih standarda. Kako bi zadovoljili svoje visoke standarde, perfekcionisti koriste niz ponašanja (recimo, opetovano provjeravanje mogućih pogrešaka), putem kojih samo potvrđuju svoja uvjerenja.

 

Perfekcionistička ponašanja možemo podijeliti u dvije kategorije:

a) stvari koje aktivno radite zbog perfekcionizma

b) Stvari koje izbjegavate raditi zbog perfekcionizma

 

 

Aktivno ponašanje

Većina perfekcionista se ponaša na način kako bi ostvarili standarde koje su postavili za sebe, ali i za druge ljude. Veoma su zabrinuti hoće li ostvariti te standarde da se uključuju u aktivnosti koje su po njihovom mišljenju nužne, a drugim ljudima izgledaju ekscentrično.

Recimo: Pretjerano provjeravanje, pretjerano organiziranje, izrade lista, korigiranje drugih

 

 

Izbjegavajuće ponašanje u reduciranju perfekcionizma

Mnogu perfekcionisti se ponašaju tako da izbjegavaju određene aktivnosti jer se boje „neuspjeha“. Radi se o „drugoj strani medalje“ sudjelovanja u aktivnostima usmjerenim na ispunjavanje nerealnih standarda. Pošto perfekcionisti strahuju da neće uspjeti, ne žele nit pokušati upustiti se u određenu aktivnost, pa tako neki prokrastiniraju (odgađaju) ili čekaju zadnji trenutak da bi odradili zadatak.

Dodatni primjeri izbjegavanja su: Lako odustajanje, neodlučnost, izbjegavanje zadataka za koje se boje da ih nisu u stanju obaviti na odgovarajući način

Kako ova ponašanja održavaju perfekcionizam?

Perfekcionistička ponašanja onemogućavaju osobi da prepozna jesu li njena vjerovanja istinita ili ne. Primjerice, osoba koja ima poteškoća u delegiranju zadataka kolegama može vjerovati da je to neophodno za održavanje njihovih visokih standarda na radnom mjestu. Ako i dalje nastavi ne-delegirati zadatke, neće moći testirati svoja vjerovanja.

Perfekcionistička ponašanja mogu biti problematična i zato što oduzimaju previše vremena, na uštrb su drugih važnih aktivnosti, mogu narušiti odnose s drugima te interferiraju pokušaje zadovoljenja visokih standarda.

 

 

Reduciranje perfekcionizma i koraci promjene

Jedan od načina reduciranja perfekcionističkog ponašanja jest provjeravanje točnosti  perfekcionističkih uvjerenja način da vidimo što se događa kad se drugačije ponašamo.

Koraci promjene:

  1. Odaberite određeno ciljno ponašanje koje želite promijeniti (npr. pretjerano vježbanje svakog dana (3x dnevno) kako bi održala željenu tjelesnu težinu).
  2. Razdvojite cilj na manje ciljeve/korake redefinirajući tko, što, kada, gdje i koliko dugo činite određenu radnju (recimo, cilj je smanjiti vježbanje na 3x tjedno; prvi tjedan možemo smanjiti vježbanje na 1x dnevno i pratiti tjelesnu težinu; drugi tjedan vježbamo 5 x tjedno, a treći tjedan 3 x tjedno).

 

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Mentalni filter i negativne misli – kako ih zaustaviti?

 

 

 

Tekst: Dr. sc. Maja Miljanović, dipl. psiholog, KBT terapeut, vlasnica obrta EMPATHO

Foto: Pexels