Ako vam ništa na svijetu ne može nadmašiti miris svježe kuhane kave, imamo dobre vijesti za vas! Sve je više istraživanja koja otkrivaju kako kava (u umjerenim količinama) može biti dobra za vaše zdravlje. U nastavku saznajte koje su još, osim toliko potrebne energije, pozitivne stvari koje možete dobiti iz svoje jutarnje šalice kave.

 

Kava smanjuje rizik od dijabetesa

Nekoliko šalica kave na dan može umanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Razlog je kombinacija kemikalija koje se nalaze u zrncima kave, a koje igraju važnu ulogu u vašem metabolizmu. Jedna od tih kemikalija, poznata kao klorogenska kiselina, čak bi mogla smanjiti nivo glukoze u vašoj krvi.

 


Kava poboljšava vaše pamćenje

Istraživači na američkom fakultetu „University of South Florida“ otkrili su kako kofein i kava mogu povećati nivo hormona koji pomaže u proizvodnji novih živčanih ćelija, a uz to može i umanjiti rizik od pojave Alzheimerove bolesti.

„Šalica kave dobra je za vaše zdravlje!“

 

Kava umanjuje rizik od raka kože

Kava (koja sadrži kofein) može umanjiti rizik od karcinoma baznih ćelija, najčešće vrste raka kože – tako barem kaže istraživanje objavljeno u Cancer Research. Treba spomenuti i da beskofeinska kava nije imala ovakve učinke.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Znate li što je trajna šminka i kome je namijenjena? Razgovarali smo sa stručnjakinjom za trajni make up

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Pixabay, Unsplash