Različak je cvijet koji je poznat po svojoj azurnoplavoj boji koja podsjeća na duboku modrinu vedrog neba. Upravo zbog toga ovaj cvijet je postao simbolom neba.  Dojam koji stvaraju latice modrih cvjetova nezaboravan je doživljaj.

O tome svjedoče priče s različitih krajeva svijeta koje nastanak različka povezuju s nebeskim bogovima. Još u starom Egiptu ovaj cvijet je bio vrlo cijenjen, različak je umrle pratio u onaj svijet, stoga nije ni čudno da se u ljesovima faraona nalazilo puno različaka koji su trebali vladaru osigurati sretan put u nebesko kraljevstvo.

Također, u grčkoj mitologiji je bio poznat kao ljekovita biljka za zmijske ugrize te ugrize otrovnih gmizavaca. U kršćanskoj ikonografiji različak je simbol vjernosti, postojanosti i nepokolebljive ljubavi, kao i predanosti te vječne vjernosti.

Nebeska simbolika različka poznata je već u starom Egiptu, gdje su se cvjetovi stavljali u lijes umrlih da bi im osigurali sretan put u nebesko kraljevstvo. Zbog te neobično lijepe plave boje cvijet različka postao je simbol neba i nebeske sreće, i zaista se tamo gdje različci cvatu u mnoštvu čini da se nebo na tren spustilo na zemlju.

Cvijet koji je ime dobio po kentauru

Svoje prvo latinsko ime plavi cvijet duguje kentauru Hironu, koji je kao najmudriji u svom soju, polu-čovjek, polu-konj liječio sve ostale upravo uz pomoć različka, pa je i Asklepija podučio svom znanju o ljekovitom bilju. Drugo ime – cyanus, znači plav, odnosno sinji što ukazuje na boju ovog cvijeta.

Rusi ga zovu vasiljok, u spomen na mladog kosca Vasilija kojeg je začarala rusalka, a Francuzi su mu dali duhovni nadimak “razbicviker”, što kao i svi ostali narodni nazivi, nije bez osnove. Plavi različak je bio jedan od nacionalnih simbola Njemačke. Danas je ta biljka u većem dijelu Europe poznata kao simbol vjernosti i predanosti.

 

 

 Odmor za oči

Nekad se vjerovalo da različak poboljšava vid, naročito plavih očiju, a danas se koristi za ublažavanje upale očnih kapaka, ispiranjem i oblozima i, naravno, pomaže očima svih boja. Jedna slavenska legenda govori o Boginji žetve Demetri koja je u šetnji poljima prorekla različku da će vječno stajati, čvrst posred poleglog žitnog klasja i da će žeteoci njime ovjenčavati svoje glave.
Različak je uspravna, zeljasta jednogodišnja biljka, oko 50 cm visoka, s donjim perastim a gornjim lancetastim listovima. Plavi cvjetovi tvore pojedinačne glavice na vrhovima i krajevima grančice stabljike. Promjer cvjeta je oko 5 cm, listovi su sivozeleni, duboko urezani, u obliku čipke.

U ljekovite svrhe koriste se cvjetne glavice (Flores Cyani). Prilikom branja najbolje je odrezati cijele biljke, vezati ih u snopiće i osušiti na zraku, zaštićene od sunca. Tako cvjetovi će zadržati svoju karakterističnu plavu boju.
Za lijek sabiremo samo cvjetove intenzivno tirkiznoplave boje. Sušimo ih u hladu, najbolje na tavanu gdje možemo regulirati propuh. Za ljekovite čajeve možemo koristiti samo cvjetove koji nisu promijenili boju. Zbog osjetljivosti na vlagu suhi se cvjetovi moraju pospremiti u hermetičke posude.

 

 

Biljka sadrži gorke glikozide, flavonoide, antocijanski heterozid (koji mu daje boju), trjeslovine, pektine, smole i sluzi, vitamine i druge tvari koje ga čine izvanrednim antimikrobnim sredstvom, diuretikom i stimulatorom žuči.

 

 Je li različak korov?

Korov – DA, suvišan – nikako! To je uzrečica za Različak. I sami se ponekad osjećamo suvišni,ranjivi, nepoželjni ili odbačeni, i baš bi zbog toga mogli uzeti Različak za svoj zaštitni znak. Jer on je pravi primjer prilagodljivosti, uzor modela preživljavanja, otporna i uporna biljka. Cvate kad i raž, sazrijeva prije nje, ukorjenjuje se prema potrebi – s ozimim žitnicama u jesen, s jarim – u proljeće.

Vrste različka koje imaju podeblji mesnati korijen, ne boje se povrede do kojih može doći prilikom obrađivanja zemljišta. Naprotiv, svako mehaničko oštećenje samo ga stimulira u rastu i na mjestu povrede pojavljuju se klice novog izdanka. Njegovo područje je oskudnost tla, a poboljšanjem kvalitete zemljišta on odlazi. Nemojte ga nikad protjerivati jer je vrlo koristan, pčele ga obožavaju a nepoželjni insekti bježe od njega, vunu će obojiti u nebesko-plavu ili modriju nijansu.

 

 

Lijek za bubrege i odličan diuretik

U tradicionalnoj medicini različak se koristi kao lijek za oboljenje bubrega i urinarnih puteva, samostalno ili kao sastojak diuretičkih mješavina. Čaj od različka se upotrebljava pri oboljenju jetre i žučnih kanala, kao i želučano-crijevnih bolesti.

Ovaj ljekoviti čaj snižava povišenu tjelesnu temperaturu koja prati prehlade i druge akutne respiratorne infekcije gdje blaži upale, smiruje kašalj, potiče znojenje i olakšava i regulira probavu. Stabljika različka se primjenjuje za otekline koje su uzrokovane srčanim smetnjama. Različak, veliki prijatelj ženskog roda, efikasno smiruje upale jajnika i bešike, otklanja glavobolje različite etiologije i čini pogled bistrijim i privlačnijim.

 

 

Recept za čaj

Pored toga što se cvijet različka može miješati sa drugim čajevima, da bi dobili plavu boju neba (psihološki aspekt liječenja biljem nije zanemarljiv), biljka je narodnoj medicini djelotvorna protiv kašlja, bronhitisa i bolesti jetre; ona pospješuje izlučivanje mokraće u slučaju edema i lijenosti bubrega; no od nje se nadasve pripremaju izvrsni su protiv upale očiju.

Pomaže kod upale i crvenila očiju te upale i otečenosti očnih kapaka. Po svojevrsnoj tradiciji koja se vjerojatno nadovezuje na srednjovjekovni način sagledavanja “medicine znakova” različak liječi samo plave oči – a crne oči liječi trputac. Sve je to samo predrasuda.
Jedna od vrsta različka, koja raste po lugovima poljanama i pašnjacima (Centaurea acabiosa) u narodnoj se medicini primjenjuje kao sredstvo za liječenje žlijezde štitnjače, groznice i nervnih napadaja.

 

različak-slowage365-6

 

Jedna velika žlica suhog cvijeta različka preliti s jednom šalicom (2,5 dl) vrele vode i ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Procijediti i piti čaj uvijek prije jela.

 

 

 

 

Moglo bi vas još zanimati: Ovih sedam vrsta čajeva pomažu našem zdravlju

 

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Canva