U želji da vam ponudimo neke zanimljive savjete svjetski poznatih autora koji će vam pomoći da budete uspješniji u životu, zavirili smo u knjigu Atomske navike Jamesa Cleara i odabrali jedan odlomak. Možda vaš put do uspjeha bude baš inspiriran idejom koju ovdje dobijete.

 

Knjiga “Atomske navike” Jamesa Cleara pripada žanru psihologije uspjeha i od svog prvog objavljivanja u manje od godinu dana postala je bestseler u tom području. Nalazi se među 10 najtraženijih na Amazonu i postala je bestseler New York Timesa prevedena na preko 45 jezika!
Također je bila nominirana za najbolju knjigu na Goodreadsu, na kojem svoje ocjene i recenzije postavljaju čitatelji širom svijeta. Vjerujemo da su mnogi među njima pomoću savjeta iz knjige našli svog put do uspjeha.

Zaboravite na ciljeve! Fokusirajte se na sisteme

Trenutačno prevladava trend da je najbolji način za realizaciju onoga što želimo postići (npr. dobra tjelesna forma, uspješan biznis, više odmaranja, manje zabrinutosti, više vremena provoditi s obitelji i prijateljima) u postavljanju specifičnih i djelotvornih ciljeva.

Godinama sam svojim navikama pristupao na taj način. Svaka od njih bila je neki cilj koji sam trebao postići. Tako sam postavio ciljeve za dobre ocjene u školi, za dostizanje idealne tjelesne težine, za težinu utega koju sam želio podići, novac koji sam želio zaraditi i slično. Uspio sam nešto od toga ostvariti, ali kod većine ciljeva svi moji napori bili su bezuspješni. Uskoro sam shvatio da moji ostvareni rezultati nemaju puno veze s ciljevima koje sam postavio, ali su itekako povezani sa sistemima koje sam slijedio.

Koja je razlika između ciljeva i sistema?

Razliku sam naučio od Scotta Adamsa, karikaturista koji je oživotvorio kratke stripove Dilbert (strip na satiričan način prikazuje međuljudske odnose u kapitalizmu i korporativnim uvjetima rada, nap. prev.). Kada govorimo o ciljevima, mislimo na rezultate koje želimo ostvariti. S druge strane, sistemi su procesi koji su doveli do tih rezultata.

  • Ako ste trener, vaš cilj bit će prvo mjesto na prvenstvu. Način ili sistem putem kojega ćete to učiniti jest da angažirate dobre igrače, pronađete kvalitetne pomoćne trenere i posložite izvrsne treninge.
  • Ako ste poslodavac, vaš cilj bit će izgradnja milijunskog biznisa. Sistem kojim ćete se poslužiti bit će testiranje proizvodnih ideja, zapošljavanje kvalitetnih stručnjaka i dobre marketinške kampanje.
  • Ako ste glazbenik, možda želite naučiti svirati neko kompleksno djelo. Sistem kojim ćete to ostvariti jest učestalo vježbanje, razbijanje otpora i nevoljkosti te pronalaženje dobrog učitelja glazbe.

Sada slijedi zanimljivo pitanje: ako biste potpuno zanemarili svoje ciljeve, a fokusirali se samo na sisteme, biste li i dalje bili uspješni? Na primjer, da ste kojim slučajem košarkaški trener i odlučili ste zanemariti svoj cilj prvog mjesta na državnom prvenstvu, a svu pažnju ste usredotočili na ono što vaš tim radi na svakodnevnim treninzima, mislite li da biste mogli osvojiti prvenstvo? Ja mislim da itekako biste!

U svakom sportu cilj je ostvariti najbolji rezultat. No, bilo bi smiješno sve vrijeme igre provesti buljeći u tablicu s rezultatima, zar ne? Jedini način da ostvarite takav cilj je da iz dana u dan budete sve bolji. Bill Walsh, trostruki prvak Super Bowla, to je najbolje predočio u ovoj kratkoj rečenici: “Rezultat će se pobrinuti sam za sebe.” Ista je stvar u svim područjima života. Ako želite bolje rezultate, zaboravite na ciljeve! Usredotočite se radije na sisteme, odnosno na put ili proces.

Na što mislim kada ovo kažem? Jesu li ciljevi sasvim beskorisni? Naravno da nisu. Oni su dobri za uspostavu pravca kretanja, ali za sam napredak daleko su bolji sistemi. Ako previše vremena provedete razmišljajući o ciljevima, a premalo u stvaranju kvalitetnog sistema, može vam iskrsnuti mnoštvo problema.

 

atomske navike03-slowage365

James Clear: Atomske navike, Centar za osobnu izvrsnost, 139 kn

 

Foto: privatni album, Pixabay